Opr. Dr. Hande Akbaş Azalan kanamanın sebebi bulunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Azalan kanamanın sebebi bulunmalı

Adet kanamasının azalmasının altında birçok neden olabilir. Hormonlarda bozulma, geçirilen kürtajlar nedeniyle rahim duvarında incelme, yumurtalık rezervinin bitmesi sayılabilir.

Adetim gecikti

42 yaşındayım, doktora gittim. Kan testi yaptılar, menopozun yakın olmadığını söylediler. Hep düzenli adet gördüm. Bu ay 14 gün gecikti. Çok korkuyorum. Acaba ben menopoza mı giriyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yakın zamanda yumurtalık fonksiyonlarınızı gösteren testler yapıldıysa ve normal geldiyse bir kerelik adet gecikmesiyle menopoza girdiğinizi söyleyemeyiz. Belki kist gibi bir oluşum adet gecikmesine neden olmuş olabilir. Bu neden kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurarak muayene olmanızı öneririm. Bu arada gebelik testi de yaptırmanız ve olası bir hamileliği elemeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.

Haberin Devamı

Sadece bir gün sürüyor

Adet kanamam çok azaldı, 1 gün adet görüyorum. Erken menopoza mı gireceğim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ancak adet kanamanızın 1 güne inmesinin altında birçok neden yatıyor olabilir. Örneğin; hormonlarda bozukluk olabilir ya da varsa kürtajlar rahim duvarında incelmeye yol açmıştır. Belki de yumurtalık rezervinizde azalma başlamıştır. Bu alanda deneyimli bir hekime başvurarak muayene olun.

Sonuç alamadık

1 yıldır evliyim, 2 aydır yumurtlamayı artıran bir ilaç kullanıyorum. Sonuç alamadık. Eşimde de bende de sorun yok. Ne yapalım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kullandığınız ilaç ile sonuç alamadıysanız bu konuda uzman birine başvurun. Her şeyin yeterince iyi araştırıldığından emin olun. Halen bir sebep yoksa o zaman aşılama, tüp bebek gibi daha sonraki aşamalara geçmenizi öneririm.

Rahim alınmalı mı?

48 yaşındayım, rahimde polip, kist ve myom bulundu. Ağustosta operasyon geçirdim. Myom ve polip temiz. Doktor, rahmin alınması gerektiğini söylüyor. Adet kanamalarım çok şiddetli oluyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım polibiniz çıkarılmış ve myom nedeniyle rahminizden biyopsi alınmış. Patoloji sonucunun temiz çıkması güzel. Kanamalarınız muhtemelen myomunuzdan kaynaklanıyor. Benim genel yaklaşımım kötü huylu bir hadise yoksa rahim ve yumurtalıkları 50 yaşından önce almamaktır. Size de önerim sadece myomunuzun çıkarılmasını talep etmenizdir. Eğer tek bir myom varsa bunun için tüm rahmi alıp sizin cinsellik de dahil her türlü hayatınızı etkilemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder