Opr. Dr. Hande Akbaş Bağışıklığını güçlü tutan rahat eder
HABERİ PAYLAŞ

Bağışıklığını güçlü tutan rahat eder

Cinsel ilişki yoluyla geçen ve vücuda girdi mi bir daha yok edilemeyen hepres virüsünden korunabilmek için stresinizi azaltın, bağışıklığınızı güçlü tutun. Çünkü bu virüs ne zaman siz hastalansanız ya da sıkıntıya girseniz varlığını yeniden belli eder.

Üç ayda bir tekrarlıyor?

29 yaşındayım. Bende herpes tip 2 var. 10 yıllık evliyim. Eşimde ise ilk kez geçen sene ortaya çıktı ve her 3 ayda bir tekrar oluşuyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, Herpes tip 2 virüsü sıklıkla cinsel ilişki yoluyla geçer. Vücuda bir kere girdikten sonra ömür boyu sizinle birlikte varlığını devam ettirir. Bağışıklık sisteminizdeki herhangi bir düşüşle de aktive olup içi su dolu veziküllere yol açabilir. Bazen de ömür boyu hiç bulgu vermeyebilir. Eşinizle korunmasız ilişkiyle birbirinize geçirmiş olma ihtimaliniz çok yüksektir.

Haberin Devamı

Sizin bu virüsü ne zaman aldığınızı söylemek mümkün değildir. Ama son zamanlarda sıkça nüks ediyor olması hayatınızda stres veya bir hastalığa bağlı olarak bağışıklığınızın epey düştüğünü gösterir. Atak sıklığı fazla olan hastalarda genellikle idame tedavisi veriyoruz. Yani enfeksiyon halinde kullanılan antiviralleri daha düşük dozda birkaç ay veriyoruz. Böylece nüks sıklığı epey azalıyor. Sizde bir uzmana başvurarak bu konuda yardım alabilirsiniz.

Neden smear almadılar?

50 yaşındayım, 1 yıldır 3 ayda bir adet görüyorum. Adet gördüğümde ortalama 10 gün kadar sürüyor ve ilk 3 gün aşırı kanama oluyor. Önceki yıllarda da fazla kanama oluyordu. İki yıl önce kadın doğum uzmanına muayene oldum, kötü bir bulguya rastlanmadı. Ancak benden smear alınmadı. Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız ve şikayetlerinize baktığımda ilk akla gelen menopoza doğru yaklaştığınız oldu. Tamamen adetleriniz kesilinceye kadar bu tür düzensizlikler normal olup artık yumurtalıklarınızın çok düşük düzeyde östrojen yani kadınlık hormonu salgılamaya başladığını gösteriyor. Smear’i cinsel olarak aktif her kadının 2 yılda bir yaptırması gerekir. Sizden de alınmasının doğru olacağını düşünüyorum ancak bahsettiğiniz şikayetler ön planda menopoza yaklaştığınızın bulgularıdır.

Haberin Devamı

Ağrı bitmiyor

30 yaşındayım ve 6 aylık hamileyim. Her şey yolunda gidiyor ama ben 2 haftadır bel ağrısından yakınıyorum. Acaba bu normal mi? Bana çok ağrı çekiyormuşum gibi geliyor. Acaba doktora başvurmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin bu döneminde bebeğin ağırlaşmasına bağlı olarak omurganıza binen yük dengesi değiştiğinden bel ağrıları oluşabilir. Yine de bu dönemde erken doğum tehditi de yaşıyor olabileceğinizden öncelikle size takip eden doktorunuza başvurmanızı öneririm.

Hem ultrasonda rahim boyu uzunluğuna hem de nst denilen cihazda kasılmalarınızın olup olmadığına bakılmalı. Yaşadığınız bu ağrıların erken doğum tehditine bağlı kasılmalar mı yoksa ağırlığa bağlı omurga ağrısı mı anlaşılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder