Opr. Dr. Hande Akbaş Başka neden var mı diye bakılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Başka neden var mı diye bakılmalı

Haberin Devamı

Mantar enfeksiyonu kadınların yakasını pek kolay bırakmıyor. Bazılarında sık tekrarlıyor. Eğer mantar çok sık tekrarlıyorsa altta yatan başka bir neden var mı diye bakılmalı, gerekiyorsa şeker yükleme testi de yapılmalı...

Yarayı yaktırdım

38 yaşındayım. 15 gün önce rahimdeki yarayı dondurdular. Tedavi sonrası 1 haftadır damla damla kanamam oluyor. Normal mi? Dondurma işleminden ne kadar sonra ilişkiye girmek doğru? Acaba yara tekrarlar mı? Hiç doğum yapmadım. Bu işlemin hamileliğe engel bir durumu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğer vajinal smear sonucunuz normal çıkmışsa ve ilişki sonra kanama şikayetiniz yoksa genellikle doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzına dokunulmasını pek tercih etmiyoruz.

Dondurma işleminden sonra lekelenme şeklinde 3-5 gün süren kanamalar olabilir. Ama daha fazla miktarda veya uzun sürmesi halinde mutlaka işlemi yapan doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririz. İşlem sonrası o bölgenin iyileşmesi için genellikle 15 gün ilişki önermeyiz.

Akıntım bitmiyor

29 yaşındayım, vajinal akıntım var. Tahlil sonucunda clue hücresi bulundu. Mantar-iltihap kısır döngüsüne girdim. Biri bitiyor, diğeri başlıyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, clue cell denilen hücreler genellikle bakteriyel vajinoz denilen vajinanın bir iltihabi durumudur. Antibiyotikle kolaylıkla tedavi edilir. Ama sizin de bahsettiğiniz gibi antibiyotik kullanımı vajinadaki yararlı bakterileri de öldüreceği için mantar hücrelerinin baskın hale gelmesine neden olarak sizde kaşıntıya sebep olur.

Böyle durumlarda her iki nedene de yönelik ilaç tedavisi birlikte verilerek durum kolaylıkla atlatılabilir. Sizde mantar enfeksiyonu sık tekrar ediyorsa, o zaman mutlaka bir şeker yüklemesi de yaptırın. Altta yatan bir diyabet veya benzeri bir hastalığınız olup olmadığının araştırılmasını öneririm.

Adete kadar sürüyor

20 yaşında kızım. Adetim gelmeden 1 hafta önce siyah bazen, kahverengi bir sıvı gelmeye başlıyor. Adetim gelinceye kadar devam ediyor ve bu 6 aydır devam ediyor. Bunun sebebi nedir sizce?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mutlaka kadın doğum uzmanına başvurarak öncelikle muayene ve ultrason yaptırmanızı öneririm. Rahim ve yumurtalıklarınızda sorun gözlenmiyorsa o zaman hormon düzeylerinize bakılması gerekir.

Sebebi basit hormonal düzensizlikten yumurtalık kistlerine kadar birçok neden olabileceğinden, bu ancak muayene sonrası anlaşılabilir. Sebebi anlaşıldıktan sonra da bir daha böyle bir sorun yaşamamanız

Sıradaki haber yükleniyor...
holder