Opr. Dr. Hande Akbaş Başka yöntemler tercih edilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Başka yöntemler tercih edilebilir

Haberin Devamı

Ertesi gün hapının gebelikten korunmak için kullanılması doğru değil. Hormonal yapıyı değiştirdiğinden pek tercih edilmiyor. Çocuk düşünmüyorsanız doğum kontrol hapı gibi koruyuculuğu yüksek, yan etkisi az olan yöntemleri seçebilirsiniz.

Kahverengi akıntı gelmeye başladı

18 yaşındayım. Normal zamanlarda adet olacağım gün kahverengi lekeler olurdu. Bunu hep normal olarak görürdüm ama adetime daha 3 gün var ve bu ay 3 gün önceden gelmeye başladı. Böyle koyu kahve kıvamlı ve ip gibi uzayan akıntılar geliyor. Sizce bunlar normal mi? Ağrım yok. Acaba sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız henüz çok genç olduğu için bu durumun büyük ihtimalle normal olduğunu düşünüyorum. Ama tamamen emin olmak adına size önerim idrarınıza sıkışık bir şekilde kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak önce bir ultrason yaptırmanız, rahim ve yumurtalıklarınıza baktırmanızdır.

Yumurtalıklarınızda kist ya da v.b. bir yapı yoksa bir de tiroid bezi hastalıkları açısından hormonlarınıza baktırmanız tam kapsamlı olarak incelenmenizi sağlamış olacaktır. Bundan sonra hâlâ lekelenme olması sizi endişelendirmeyecektir.

Sezaryenle doğum yaptım

5 ay önce sezaryenle doğum yaptım ama karnımın sol tarafıma dokunduğumda bir acı hissediyorum. Neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sezaryen sonrası 6 aya kadar zaman zaman ağrılar olması doğaldır. Ameliyatınızda bulunmadığım için daha fazla bilgi veremiyorum. Ama devam ederse doğumunuzu yaptıran meslektaşıma danışabilirsiniz.

Ertesi gün hapı etkili mi?

27 yaşındayım, adet düzensizliğim var. Bu durum çocuk sahibi olmasını etkiler mi? Ertesi gün hapının bu konuyla ilgisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün hapları çok tercih ettiğimiz ilaçlar değil. Hem vaktinde kullanılmazlarsa işe yaramadıkları için, hem de adet düzensizliği başta olmak üzere ciddi yan etkilere sahip oldukları için. Çocuk istemiyorsanız doğum kontrol ilaçları gibi koruyuculuğu daha yüksek ama yan etkileri az olan yöntemleri tercih edin.

Bu yolla adet düzensizliği de kontrol altına alınır. Adet düzensizliğinin doğurganlığı etkileyip etkilemeyeceği ancak muayene ve kan testleri yapılıp sebep bulununca söylenebilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder