Opr. Dr. Hande Akbaş Bazı sorunlara neden olabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Bazı sorunlara neden olabiliyor

Rahmin doğuştan gelen genetik kusurları oluyor. Bu da gebe kalamamaya, düşük ve erken doğum riskine ya da rahim ağzında yetersizliğe yol açabiliyor. Doktorun sıkı takibiyle hamileliği rahat geçirebilirsiniz.

Bebek sıkışmış gibi

Eşim 2 aylık hamile. Ultrasonda doktorumuz farketti ki eşimin rahmi ikiye bölünmüş gibi. Bebek küçük odacıkta sıkışmış gibi büyüyor. Aslında tam görünmüyor. Nasıl tedavi edilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahmin doğuştan gelen genetik kusurları olabilir. Bunlar rahimde hafif çökmeden tam perdeye kadar değişebilir. Önerim, gebeliğinizi perinatoloji yani yüksek riskli gebelikler konusunda deneyimli bir hekimin takip etmesi. Bazen sizin durumunuzdaki hastalarda rahim ağzında yetersizlikler, rahim ağzının erken kısalması ve buna bağlı düşükler, erken doğumlar olabilir.

Haberin Devamı

Bazen de hasta sorun yaşamdan doğum yapar. Şu anda sıkı takip dışında yapabileceğiniz bir şey yok. Ters giden bir durum olursa o zaman HSG çekilerek tanı konur ve tedavisi yapılır. Umarım bir sıkıntı olmadan bebeğinizi kucağınıza alırsınız.

Çocuk istiyoruz

29 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. 2 yıldır bebek istiyoruz. Kan sayımım ve hsg testim temizı. Eşimin sperm testi de temiz. Bize ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız. 2 yıldır olmadıysa yardımcı üreme tetkiklerine başvurun. Beklerken şu anda normal olan yumurta rezervinizi kaybedebilirsiniz.

Sanki ikinci bir rahim var

İlişkide eşim ikinci bir rahim olduğunu hissediyormuş. Bu normal bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazen doğuştan vajina içinde perde olabiliyor. Bunun anlaşılabilmesi için mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmalısınız. Bahsettiğim tarzda bir yapı varsa jinekolojik muayeneyle anlaşılacaktır.

Kısa sürüyor

Adetlerim çok az oluyor. 1 yıl önce doktora gittim. Erkeklik hormonumum yüksek olduğunu söyledi, doğum kontrol hapı verdi. Küçük kistler varmış. Adetim 1.5 günde bitiyor. Doğum kontrol hapları damla damla kanama yaptı. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz sizde polikistik over olduğunu muhtemelen anlayacağınız şekilde ifade etmeye çalışmış. Bu hastalıkta hem erkeklik hormonu artar hem de küçük küçük kistler gözlenir.

Çocuk düşünmüyorsanız doğum kontrol ilacı kullanmaya devam edebilirsiniz. Adet kanamanızın azalması büyük ihtimalle doğum kontrol ilaçlarının etkisi olup bıraktığınızda eski yoğunluğuna dönecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder