Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğe bulaşmasını önlemek için...
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğe bulaşmasını önlemek için...

Haberin Devamı

Siğiller HPV virüsü nedeniyle oluşuyor. Bu durum gebeliğe engel değil ama hamilelikte aktif siğilleriniz varsa doğumu sezaryenle yapın. Çünkü bebeğiniz doğum kanalından geçerken siğiller ona bulaşabilir. Bu da solunum yollarında soruna neden olur...

Gebelikte nasıl besleneceğim?

6 haftalık hamileyim. Gebelik sırasında beslenmeyle ilgili dikkat edilmesini önerdiğiniz noktalar var mı, nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle kafein içeren tüm içeceklerin toplam 2 bardaktan fazla tüketilmesini önermiyoruz. Diğer bir deyişle günde 200 mg aşılmamalı. Süt ve peynir ürünleri mutlaka pastörize edilmiş olmalı. Hafta en az 2 kez balık tüketmeye özen göstermeli ancak civa içerme riski minimum olan orta boy büyüklükteki balıkları seçmelisiniz. Bol sıvı tüketmelisiniz.

Acaba çocuğum olur mu?

28 yaşında kadınım. Et benlerim yakıldı. Şimdi çocuk istiyorum. Acaba bu siğiller hamile kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğiller hamile kalmanızı kesinlikle engellemez. HPV denilen virüsü aldığınızı gösteriyor. Size önerim öncelikle smear yaptırmanız ve HPV’e bağlı rahim ağzınızda herhangi bir sorun gelişmiş mi baktırmanızdır. Smear testiniz normalse korkulacak bir şey yoktur. Siğillerin tekrar etmesini en aza indirebilmek adına bağışıklık sisteminiz güçlü tutmanızı öneririm.

Gebelik sırasında siğilleriniz aktif olarak mevcutsa o zaman sezaryen ile doğum yapmanız gerekir. Aksi takdirde doğum kanalından geçerken bu siğiller bebeğinize de bulaşabilir ve solunum yollarında siğiller gelişip bebeğiniz açısından sıkıntılı sonuçlar doğurabilir.

Tedaviyi bıraktım

25 yaşındayım ve 4 yıldır akıntım var. Vajinit tanısı konuldu. 1.5 yıl ilaç tedavisi gördüm, sonuç alamadım. Tedaviyi bıraktığım için hala akıntı ve koku var. Tedavi edilemediği sürece bunun bana bir zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl bir enfeksiyon için çok uzun bir süre, kaldı ki bakirelerde bu tür enfeksiyonlar çok daha nadir görülür. Bakire kadında vajinal enfeksiyonların en sık kaynağı makat bölgesindeki bakterilerin bu bölgeye taşınması neticesinde ortaya çıkar.

Size önerim öncelikle akıntınızdan kültür aldırmanızdır. Kronik enfeksiyonlarda en sık rastlanılan zorluk zamanla bakterilerin birçok antibiyotiğe karşı direnç geliştirmesidir. Kültürde hangi bakteri ürerse ve hangi antibiyotiğe karşı duyarlıysa ona göre tedavi uygulanmalıdır. Gerekirse hap yerine enjeksiyon formları denenebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder