Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğe yapılan aşıyla hastalık riski azaltılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğe yapılan aşıyla hastalık riski azaltılıyor

Hepatit taşıyıcısı anne adayı hastalığın bebeğine geçmesinden endişe ediyor. Gebe kalınca doktora söyleyin ki doğumdan sonra bebek aşılanır ve ona hepatit geçme riski en aza indirilir.

Karın ağrım çok

21 yaşındayım, idrar yolu enfeksiyonum vardı. İlaç kullandım. Geçti sayılır. Daha sonra adet olunca adetin son günlerine doğru kahverengi akıntı geldi. Karın ağrım çok fazla. Acaba ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kullandığınız ilaçlar bazen adeti etkileyebilir. Sadece bir kereye mahsus olarak adet bitiminde lekelenme yaşadıysanız, endişelenmeyin. Ama bu durum her adetinizin bitiminde devam ediyorsa bir kadın doğum uzmanına gidip ultrasona girmeli, yumurtalık ve rahminize baktırmalı, hormon düzeylerinizi ölçtürmelisiniz. Yaşınız genç olduğu için önemli bir durum olduğunu düşünmüyorum. İdrar yolu enfeksiyonunuzun ise tam olarak geçtiğinden emin olun aksi taktirde enfeksiyon tekrar edebilir veya böbreklerinize ilerleyebilir. Lütfen daima günde 2-3 litre su için.

Haberin Devamı

Hepatit taşıyıcısıyım

32 yaşındayım ve Hepatit taşıyıcısıyım. Nişanlıma söyledim, aşılarını oldu ama çocuk sahibi olduğumuzda risk var mı? Bebekte de Hepatit olur mu? İlk yıllarda çocuk istemiyoruz. Acaba doğum kontrol hapı kullansam bana zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, nişanlınız hepatit aşılarını tam doz yaptırdıysa ve kanında bu hastalığa karşı koruyucu antikorlar geliştiyse kendisi korunur. Şu anda siz sadece taşıyıcıysanız ve hastalığa bağlı olarak karaciğerinizde herhangi bir sorun yoksa doğum kontrol hapı kullanmanızın bir zararı olmayacaktır. Hamile kaldığınız zaman doktorunuza hepatit taşıyıcısı olduğunuzu söylerseniz doğumdan hemen sonra bebeğinize geçiş riskini minimale indirmek amacıyla koruyucu bazı iğneler ve aşı hemen uygulanacaktır.

Kanamalarım düzensizleşti

35 yaşındayım. Üç aydır adetlerim çok düzensiz, kanamalarım azalmaya başladı. Bu yaştan sonra çocuk sahibi olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği ve miktarında azalma en başta hormonal düzensizliğin belirtisi olabilir. Mutlaka muayene olmalısınız. Yumurtalık rezervinize bu alanda uzman bir doktor tarafından bakılmalı, kanda birtakım hormon düzeyleri ölçümüyle sebep bulunmaya çalışılmalı. Ailenizde var mı bilmiyorum. Ancak bazen erken menopoz başlangıcı bu tür bulgularla seyredebilir. Çocuk sahibi olup olamayacağınız ancak rezervinize ve kandaki hormon seviyelerinize bakıldıktan sonra söylenebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder