Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğin durumu kararı etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin durumu kararı etkiliyor

Gebeliklerin yüzde 90’ı baş, yüzde 10’u makat gelişlidir. Bebekler 35’inci haftaya kadar pozisyon değiştirebilir.

37’nci haftada bebekte makat gelişi varsa ve ilk kez doğum yapıyorsanız doktorun sezaryen önerisini dinleyin.

Hâlâ adet görüyorum

52 yaşındayım, düzenli adet görüyorum. 5 normal doğumum var. Son zamanlarda tuvalete oturduğumda elime rahim geliyormuş gibi hissediyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum travmaları ve yaşınızın da ilerlemesiyle pelvik bağ dokusu zayıflamış, rahminiz yerçekimine bağlı olarak sarkmış. En doğru yaklaşım alınmasıdır. Aksi taktirde zamanla daha da aşağı inecek ve yara oluşacaktır.

Haberin Devamı

Henüz menopoza girmemişsiniz ve tamamen dışarı çıkmamış. Dilerseniz ameliyatı menopoza girince yaptırabilir ve ameliyatta hem rahim hem de yumurtalıklarınızı aldırtarak ileride kadın hastalıklarıyla ilgili oluşabilecek herhangi bir sorundan kurtulmuş olursunuz.

Bebek ters geliyormuş

27 yaşındayım ve 32 haftalık gebeyim. Doktorum bebeğin ters geldiğini söyledi, sezaryen tavsiye etti. Normal doğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliklerin yüzde 90’ı baş gelişi, yüzde 10’u makat gelişi şeklindedir. İlk gebelik makat gelişiyse, normal doğumda komplikasyon riski yüksek olduğundan sezaryen önerilir. Bebekler 35’inci haftaya kadar pozisyon değiştirebilir. 37’nci haftaya gelen bebek makat gelişiyse ilk hamileliğiniz olduğundan normal doğum riskine girmenizi önermem.

Gebe kalabilir miyim?

28 yaşındayım, düşük yaptım. Sağlığıma ne zaman kavuşurum? Ne zaman hamile kalırım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düşükten sonra kanda gebelik hormonu 5 değerinin altına indiyse, düşük kürtajla sonlandırıldıysa o zaman 4-6 hafta içinde göreceğiniz ilk adetle vücudunuz normale döner. Bebeğinizi neden kaybettiğinizin araştırılması ve psikolojik olarak toparlamanız açısından 2-3 ay dinlenmenizi öneririm.

Kanlı akıntı var

26 yaşındayım, 3 aydır sarı bir akıntı ve koku hissediyorum. Son 3-4 gündür de adet günüm olmamasına rağmen kanlı akıntı var. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir uzmana muayene olmalı ve rahim ağzı kanser taraması amacıyla smear aldırmalısınız. Smear sonucu normalse kanamanız büyük ihtimalle enfeksiyona bağlıdır. Bu amaçla doktorunuz size ve eşinize ilaç tedavisine başlayacak ve şikayetleriniz kısa zamanda kaybolacaktır. Tedavi boyunca çok dar ve sentetik kıyafetler giymekten kaçınmalı, günlük ped kullanmayı derhal bırakmalısınız.

Haberin Devamı

Ayrıca partnerinizin ya da eşinizin de ilacı kullandığından emin olmalısınız. Aksi taktirde enfeksiyonu size tekrar geçirecek ve gördüğünüz tedavi boşa gidecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder