Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğin duruşuna göre karar verilir
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin duruşuna göre karar verilir

Gebeliklerin yüzde 90’ı baş, yüzde 10’u makat gelişlidir. Bebekler 35’inci haftaya kadar pozisyon değiştirebilirler. 37’nci haftaya gelinmesine rağmen bebekte makat gelişi görülüyorsa ve ilk kez doğum yapıyorsanız doktorunuzun sezaryen önerisini dinleyin.

Spiralden korkuyorum

2 çocuk annesiyim, 31 yaşındayım. Endometrium kalınlaşması sorunu 3 yıl önce başladı. Parça alınmak istendi, alındı. Sonuç: Hiperplazi ve polip. Doktorum ameliyatı tavsiye etti ama ben istemedim. Kalınlaşma devam ediyor. Doktorum progesteronlu spiral takmaya karar verdi. Daha önce taktırdığım normal spiraller ya düştü ya büyük yaralar açtı. Bu yüzden spiralden korkuyorum. Ameliyatla bütün problemlerden kurtulmalı mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiperplazinin tipini yazmamışsınız. Ama basit tipte olduğunu düşünüyorum ki böyleyse öncelikle ilaçla medikal tedavi veya hormonlu spiral gibi yöntemler düşünülebilir. 31 yaşında olduğunuz için direkt rahminizin alınmasının eğer kalınlaşmada kanser başlangıçlı hücreler görülmediyse biraz daha ertelenebileceğini düşünüyorum. Eğer tıbbi tedaviyle sonuç alınamazsa yani tedavi bitiminde yapılan kontrol biyopsisinde kalınlaşma halen varsa, o zaman rahminizi aldırma yoluna giderek sonrası için içinizin rahat olmasını sağlayabilirsiniz.

Bebek ters geliyormuş

24 yaşındayım ve 32 haftalık gebeyim. Son kontrolde doktorum bebeğin ters geldiğini ve doğumun sezaryenle olması gerektiğini söyledi. Bebeğin ters gelmesinin sakıncaları var mı? Ben normal doğum yapamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliklerin yüzde 90’ı baş gelişi, yüzde 10’u makat gelişi şeklindedir. İlk gebelik makat gelişiyse genellikle normal doğumda komplikasyon riski yüksek olduğundan sezaryen önerilir. Şu anda 32 haftalıksınız, bebekler 35’inci haftaya kadar pozisyonlarını değiştirebilirler. Dolayısıyla 37’nci haftaya gelmiş bir bebek hâlâ makat gelişiyse ilk hamileliğiniz olduğundan normal doğum riskine girmenizi önermemekteyim.

Çocuğum olur mu?

26 yaşındayım. 11 günlük hamileydim, kürtaj oldum. İleride yeniden çocuğum olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sorunsuz geçtiyse genellikle tek bir kere kürtaj doğurganlığı etkilemez. Bir süre çocuk düşünmüyorsanız koruyuculuğu yüksek bir tedavi yöntemi ile korunmanızı öneririm.

Adetim gecikti

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra adetin gecikmesi normal mi? 5 gün geçti, adet görmedim.

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilaç hormon içeriklidir. Yumurtlamayı baskılayarak gebelik riskini en aza indirir. Sık yan etkileri arasında baş ağrısı, bulantı, memelerde hassasiyet vardır. Adetlerde düzensizliğe neden olur ancak gecikme ilaca bağlı denilmeden önce kanda gebelik hormonu baktırın. Böylece ilacın etki etmemesine bağlı devam eden bir gebelik atlanmamış olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder