Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğiniz hemen takibe alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğiniz hemen takibe alınmalı

Hepatit C olan kadının gebe kalmadan önce mutlaka doktor kontrolünde testlerini yaptırması gerekiyor. Ayrıca bebeği doğar doğmaz takibe alınmalı. Çünkü hastalığın anneden bebeğe geçme riski bulunuyor.

Eşime bulaşır mı?

Hepatit C olduğum fark edildi. Birkaç ay önce ameliyat oldum. 33 yaşındayım ve evlenmek istiyorum. Ama hastalık yüzünden endişeliyim. Eşime bulaşır mı, anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun, Hepatit C’nin aşısı yok. Kan ve cinsel temasla bulaştığından evlenmeden önce bu durumu partnerinizle paylaşın. Çünkü düşük de olsa ne yazık ki hastalığı ona geçirme riskiniz var. Aynı şekilde gebelikte bebeğinize geçme riski olduğundan doğar doğmaz bebeğiniz bu açıdan takip edilmeli.

Haberin Devamı

Hepatit C gebe kalmanıza engel olmaz. Ama gebe kalmadan önce hepatit vücudunuzda aktif mi, gebelikte karaciğeriniz açısından sorun yaşar mısınız mutlaka bir hepatoloji uzmanının fikrini almalı, sonra hamilelik planlamalısınız.

Şansım nedir?

30 yaşındayım. Şimdiye kadar korunduk. Bir aydır korunmuyoruz ama hamilelik olmadı. Adetim biteli 7 gün oldu. Bittiğinden beri 2 kez beraber olduk. Gebe kalma şansım ne? Adetlerim düzenli.

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı çiftin düzenli ilişkiyle her ay gebe kalabilme olasılıkları yaklaşık yüzde 20-25. Korunmayı bırakalı 1 ay olmuşken gebe kalamamanız sizi hayal kırıklığına uğratmamalı. Eşinizin spermlerinde sorun yoksa, yaşınız genç olduğu için 1 yıla kadar deneyin. Olmuyorsa o zaman doktora başvurun ki neden hamilelik oluşmadığı araştırılsın.

Bebeğe zararı var mı?

29 yaşındayım, pek çok yerde ve alışveriş merkezlerindeki x-ray cihazları 12 haftalık gebe eşimin karnındaki bebeğe zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanılanın aksine alışveriş merkezlerinde geçilen yer x ray cihazı değil metal dedektörüdür. Çantalarımızı koyduğumuz korunaklı kapalı alanda X ray mevcut.

Spiral kaymış

25 yaşındayım, 2 ay önce spiralin kaydığını öğrendim ve çıkarıldı. O ay iki gün adet gördüm. Bu ay hiç adet kanaması olmadı. Kan testinde çocuk da yok. Ne olabilir? Çocuk istemiyoruz.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, çocuk düşünmüyorsanız size yapılacak en doğru yaklaşım spiralinizin kaydığı tespit edildiği an çekip yerine yenisi yerleştirmek olabilirdi. Ne yazık ki bu yapılmamış. Çekildikten sonraki kanamanızın adetten çok spiralin çekilme sırasında yarattığı kanama olduğunu düşünüyorum.

Kan testini vaktinde yaptırdıysanız ve gebelik çıkmadıysa, sizi görerek ultrasonda yumurtalıklarınızda kist olup olmadığını veya bu adet düzensizliğini yaratabilecek herhangi bir hormonal düzensizliğiniz var mı araştırmak gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder