Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğinize siğil bulaşmaması için...
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğinize siğil bulaşmaması için...

Gebelik sırasında aktif siğilleriniz varsa doğumu mutlaka sezaryenle yapmalısınız. Çünkü bebeğiniz doğum kanalından geçerken sizdeki siğiller ona da bulaşabilir. Bu da solunum yollarında soruna neden olabilir...

Et benlerim yakıldı...

28 yaşında kadınım. Condilom nedeniyle et benlerim yakıldı. Şimdi çocuk istiyorum. Bu siğiller hamile kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğiller hamile kalmanızı engellemez. Önerim öncelikle smear yaptırmanız ve HPV’e bağlı rahim ağzınızda sorun gelişmiş mi baktırmanızdır. Smear’iniz normalse korkulacak bir şey yok. Siğillerin tekrar etmesini en aza indirebilmek adına bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanızı öneririm. Gebelikte siğilleriniz aktif olarak mevcutsa o zaman sezaryen ile doğum yapmanız gerekir. Aksi takdirde doğum kanalından geçerken bu siğiller bebeğinize de bulaşabilir ve solunum yollarında siğiller gelişip bebeğiniz açısından sıkıntılı sonuçlar doğurabilir.

Haberin Devamı

Anne olamaz mıyım?

23 yaşındayım. İlk adet gördüğüm günden beri çok sancı çekiyorum ve düzensiz. Sancı yüzünden doktora gittim. Doktor rahimde kist olduğunu söyledi. Bu kistler çocuk olmasını engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet sırasında başlayıp giderek şiddetlenen ağrıların en sık kaynağı yumurtalık kistleridir. Her yumurtalık kisti kısırlığa sebep olmaz. Endometriozis denilen çikolata kisti varsa, genellikle ilerleyici bir hastalık olduğundan uzun vadede kısırlığa yol açabilir. Siz de basit kist saptandıysa korkmayın. Ama doktorunuz çikolata kisti olduğunu ifade ettiyse evleninceye kadar büyümemesi için ilaç kullanın ve evlenir evlenmez çocuk düşünün.

Sistit yüzünden psikolojim bozuldu

35 yaşındayım. 2 aydır sistit şikayetim var. 3 kez antibiyotik tedavisi gördüm. Önceden idrarımı daha az yapıyordum ve doluluk hissi vardı. Şimdi idrar sonrası yanma var. Kronik sistit hastası mıyım? İdrar tahlil sonucu ve idrar kültüründe bulguya rastlanmadı. İdrarım kokulu ve koyu renkli değil. Ne olur yardımcı olun.

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar tahlil ve kültürünüzde bir soruna rastlanmamış olması, şikayetlerinizin giderek kayboluyor olması tanıyı sistitten uzaklaştırıyor. İki önerim olacak: Birincisi bir jinekoloji uzmanına başvurarak vajinal kültür de aldırmanızdır. Bazı vajinal enfeksiyonlar kadında sık idrara çıkma hissi yaratabilir. Enfeksiyon varsa bunun tedavisi yapıldığında büyük ihtimalle yanma ortadan kalkacaktır. İkincisi de bir üroloji uzmanına başvurarak böbreklerinize baktırmanız, taş, kum veya başka bir problem eşlik edip etmediğinden emin olmanızdır. Lütfen, bunun için psikolojinizi bozmayın. Gösterdiğim iki yoldan birisiyle sorununuz mutlaka çözülecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder