Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğinizi etkileyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğinizi etkileyebilir

Haberin Devamı

Gebelikte tiroid hormonu çok önemli. TSH hormonunun yüksekliği tiroid bezinin normalden az çalıştığını gösterdiğinden sorun yaratabilir. Müdahale edilmezse düşük ya da bebeğin zeka gelişiminde gerilik gibi sıkıntılar olabilir

Kürtaj yapıldı
12 haftalık hamileyken kontrole gittim. “Kalbi durmuş” dediler. Şu anda kanama yok, yeniden bir operasyon yapılabilirmiş. Doktorun yazdığı raporu size yolluyorum. Acaba benim için yorumlar mısınız?

CEVAP
Sevgili okuyucum, 9 haftalıkken bebeğinizin kalbi durduğu için sanırım size kürtaj uygulanmış. Gönderdiğiniz patoloji raporu olup gebeliğe ait bulgulardan bahsediyor. Kürtajdan sonra 4-6 hafta içerisinde adet göremezseniz, size işlemi yapan doktora görünmenizi öneririm. Bazen kürtaj sonrası içeride yapışıklıklar ya da rahim ağzında tıkaçlar oluşabildiğinden mutlaka muayene olmanızda fayda olacaktır.

Menopozda mıyım?
45 yaşındayım ve adet kanamalarım azaldı, arada bir ter basıyor. Acaba menopoza mı giriyorum? Erken değil mi?

CEVAP
Sevgili okuyucum, genellikle 40 yaşını doldurduktan sonra ortaya çıkan menopoz için erken demiyoruz. Ama ülkemiz ortalamasının 50-52 yaş arasında olması dikkate alınırsa o zaman sizinkinin beklenenden daha erken olduğu söylenebilir.

Kaldı ki şu an için sadece adet kanamalarınız azalmış, kesilmemiş. Menopoz diyebilmek için kadının 1 yıl boyunca hiç adet olmaması gerekir.

Bahsettiğiniz bulgulara baktığımda daha çok menopoz öncesi dönem olan perimenopozda olduğunuzu düşünüyorum. Yani birkaç yıl daha adetlerinizin az az da olsa devam etmesi mümkün. Şikayetleriniz sizi çok rahatsız etmeye başladıysa bu geçişte yapmanız gerekenlerle ilgili bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

TSH yüksek çıktı
7 haftalık hamileyim, TSH 6.18 çıktı. Acaba bebeğime ne gibi zararı olur?

CEVAP
Sevgili okuyucum, TSH hormonunun yüksekliği hipotiroidi denilen tiroid bezinizin normalden az çalıştığını gösteriyor. Sıklıkla Hashimato denilen genetik tiroid bezi hastalığı akla gelir. Yalnız bunun tanısı tek başına TSH hormonuyla konulmaz, eksik hormonlara da bakılmalıdır.

Vakit kaybetmeden bir endokrinoloji uzmanına gidin. Doktorunuz gerekirse ilaç başlayacak ve TSH hormonunuz 2.5 seviyesine düşürülecektir. Aksi taktirde düşük veya bebeğinizin zeka gelişiminde gerilik gibi sorunlar yaşanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder