Opr. Dr. Hande Akbaş Bebek 3.5 aylık olana kadar bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Bebek 3.5 aylık olana kadar bekleyin

Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için aile heyecanla bekliyor. Gebelikte bebek 3.5 aylık olduktan sonra cinsiyet ultrasonla tespit edilebilir. Bundan önceki haftalarda yapılan yorumlarda yanılma payı yüksek olabilir.

Ölçümü için erken mi?

10+5 günlük gebeyim. Ayın 23 ve 24’ünde açık kahverengi lekelenmem oldu, acile gittim. İlaç verdiler. Doktorum “Düşük tehlikesi ama korkmayın” dedi. Ense kalınlığı ölçümü için erkenmiş. Bana “2 hafta sonra gel, ikili tarama testi yapılacak” dedi. Başka doktora gittim, “Ense kalınlığı ölçülmemiş” dedi. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ense kalınlığı ölçümü gebeliğin 11- 13’üncü haftaları arasında yapılır ve bu alanda deneyimli ya da riskli gebelikler bölümünde yan dal yapmış bir hekim arkadaşımın yapması en doğrusu. Lekelenme geçene kadar bekleyip doktora gidebilirsiniz, henüz 11’inci haftanın başındasınız. Rahim boyunuzu ölçtürmenizi, kısalma olmadığından emin olmanızı öneririm. Gebeliğin bu haftalarında rahim ağzında erken kısalma bulgusu olarak lekelenme görebiliriz.

Ne zaman belli olur?

2 aylık hamileyim. Bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin cinsiyeti ultrasonda yaklaşık 14’üncü haftadan yani bebeğiniz 3.5 aylık olunca görülür. Ama iyi kalitedeki ultrason cihazlarında bu yaklaşık 12’nci haftada da mümkün olabilir. Ama yanılma payı yüksektir.

Düşük yapıyor

9 yıllık evliyiz. Eşim 4 defa hamile kaldı. Kanda hamilelik hormonu yükseliyor ama 1 ayda düşük yapıyor. Sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarda uygulanan, halk arasında gebelik aşısı diye geçen uygulamayla bir daha düşük yapma ihtimalini azaltıyoruz. Önerim sizin ve eşiniz periferik karyotip denilen genetik testini yaptırıp bu konuda uzman hekime başvurmanız.

Bebeği etkiler mi?

Gebelik tedavisi beni çok yordu. Anti depresana başladım. Gebe kalırsam ilacı bırakacağım. Bu ilaç yumurta kalitesi ve yumurtlamamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anti depresanların yumurtalık rezervi veya kalitesini bozduğuna dair bilimsel veri yok. Doktora gebelik planladığınızı söyleyin. Kendinizi iyi hissetmeden gebe kalmayın.

Haberin Devamı

Gebelikteki hormonlar zaten sizi bir miktar depresif yapacağından mevcut halinizde belirgin kötüleşme olabilir. Gebeliğin ilk 3 ayında pek ilaç kullanılmasını önermiyoruz. Mecburi durumlarda psikiyatristinize danışıp ilaca devam edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder