Opr. Dr. Hande Akbaş Bebek 3.5 aylık olana kadar bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Bebek 3.5 aylık olana kadar bekleyin

Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için tüm aile merakla haber bekliyor. Gebelikte bebek 3.5 aylık olduktan sonra cinsiyet ultrasonla tespit edilebilir. Bundan önceki haftalarda yapılan yorumlarda yanılma payı yüksek olabilir.

Adet görmüyorum

23 yaşındayım. Polikistik over varmış, 5 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Son 2 aydır ilaç bittikten sonra adet görmedim. İlaca devam ediyorum. Adet olmamam normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunun en sık rastladığımız bulgusu adet gecikmesidir. Kullandığınız doğum kontrol hapı olup polikistik over sendromunda adetleri düzene sokmak için en fazla kullanılan ilaç grubundadır. Polikistik over sendromunun tam tedavisi yoktur. Hastanın hangi şikayetleri öndeyse o kontrol altına alınır. Size de doktorunuz bu amaçla ilaç başlamış. Bu ilaç sayesinde adet göreceksiniz. Fazla kilolarınız varsa verin. İdeal kilonuza dönerseniz adetleriniz de büyük ihtimalle düzene girecektir.

Haberin Devamı

Yumurta kalitemi bozar mı?

Gebelik tedavisi gördüm, bu süreç beni çok yordu. Anti depresan kullanmaya başladım. Gebelik oluşursa ilacı bırakacağım. Bu ilaç yumurta kalitemi ve yumurtlamamı engeller mi? Gebelik oluşursa bebeğe zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anti depresan ilaçların yumurtalık rezervi veya kalitesini bozduğuna dair bilimsel veri bulunmamaktadır. Doktorunuza bu ilaca ne kadar devam etmeniz gerektiğini sorun ve gebelik planladığınızı söyleyin. Sizin kendinizi iyi hissetmeden gebe kalmanızı pek önermem. Keza hazır hissetmeden gebe kalırsanız, gebelikteki hormonlar zaten sizi bir miktar depresif yapabileceğinden mevcut halinizde belirgin kötüleşme yaşayabilirsiniz. Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında pek ilaç kullanılmasını önermiyoruz. Çok mecburi durumlarda psikiyatristinize danışarak ilaca devam edebilirsiniz.

Cinsiyeti ne zaman belli olur?

İki aylık hamileyim. Acaba bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur? Çok merak ediyorum. Bebeğimin cinsiyetini ne kadar süre sonra öğrenebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin cinsiyeti ultrasonografide genellikle yaklaşık 14’üncü haftadan yani bebeğiniz 3.5 aylık olduktan sonra görülür. Ama iyi kalitedeki ultrason cihazlarında bu yaklaşık 12’nci haftada da mümkün olabilir. Ama yanılma payı ileri haftalara göre daha yüksektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder