Opr. Dr. Hande Akbaş Bebekte soruna neden olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Bebekte soruna neden olabilir

Cinsel yolla bulaşan klamidya tedavi edilmezse uzun vadede kısırlık veya dış gebeliğe neden olabilir. Hatta doğum sırasında enfeksiyon varsa doğum kanalından geçerken bebeğin gözlerine bulaşarak (fark edilmezse) körlüğe bile neden olabilir. Tedavisi zor değil sakın ihmal etmeyin

Nasıl tedavi olacağım?

33 yaşındayım, 7 yıllık evliyim. İdrar yaparken yanma, akıntı problemi ile 1 hafta önce doktora başvurdum. Bazı tahliller istedi ve bana klamidya adlı hastalığa yakalandığımı söyledi. Bu hastalık nedir? Korunmak ve tedavi olmak için ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup genellikle pek fazla bulgu vermez. Bazen vajinal akıntı ya da idrar yaparken yanmaya neden olabilir.

Enfeksiyonun üst genital bölgeye yayılmasıyla, rahim ve yumurtalıkları içine alan ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Hatta uzun vadede infertilite (kısırlık) veya dış gebelik oluşumuna bile sebebiyet verebilir.

Hatta doğum sırasında enfeksiyonun varlığı bebeğin doğum kanalından geçerken gözlerine bulaşarak fark edilmemesi halinde körlüğe bile yol açabilir.

Bu hastalık sadece insanlarda görülür. Korunmak, enfeksiyonu taşıdığı bilinen kişiyle cinsel ilişkiye girmemek ya da kondom kullanmakla olabilir. Tedavisi birtakım antibiyotiklerle epey kolaydır. Partnerin de tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süresince 7 gün ilişkiye girilmemelidir.

Tek şansım yumurta nakliymiş

35 yaşındayım. 4 yıldır evliyim. 6 yıldır adet görmüyorum. 3 senedir hap kullanıyor, bu şekilde adet görüyorum. Çocuğum olsun istiyorum.

Ama buradaki doktorlar yumurtalık fonksiyonlarımın çalışmadığını ve çocuğumun olmayacağını söylüyorlar. Ancak yumurtalık nakli olursa anne olabilirmişim.

Ne yapabilirim? Başka çaresi yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne yazık ki 6 yıl önce erken menopoza girmişsiniz. Yani yumurtalıklarınız artık yumurta üretmeyi kesmiş, bu da artık gebelik şansınızın kendi kendinize mümkün olamayacağını gösteriyor.

Sizin gibi genç yaşta menopoza girmiş hastalar için yumurta bağışında bulunan kadınlar bulunmaktadır. Ancak yumurta bağışı ve nakli ülkemizde yasal olmadığı için yapılmamaktadır.

Haberin Devamı

Bu işlemi uygulayan yurt dışındaki merkezlere başvurabilirsiniz. Günümüz şartlarında ne yazık ki erken menopoza girmiş bir kadının başka yoldan çocuk sahibi olabilme şansı bulunmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder