Opr. Dr. Hande Akbaş Beklerken yumurta rezerviniz tükenebilir
HABERİ PAYLAŞ

Beklerken yumurta rezerviniz tükenebilir

Yaşı genç ve korunmayı yeni bırakan çiftlere 6 ay-1 yıl deneyin diyoruz. Ama yaş ilerliyorsa ya da aşılama, tüp bebek tutmadıysa elinizi çabuk tutun. Beklerken yumurtalık rezerviniz tükenebilir.

Çocuğum olur mu?

Üç yıllık evli çiftiz. İki yıldır çocuğumuz olmuyor. Aşılama ve tüp bebek yaptık, tutmadı. Dondurulmuş embriyo transferi yapıldı. Hamile kaldım, 8 haftalıkken doktor bebeğin yavaş geliştiğini söyledi. Bir hafta sonra bebeğin gelişmediğini anlattı. Kürtaj önerdi. İstemezsek kendiliğinden düşeceğini söyledi. Bir hafta içinde düşük yaptım. Gebe kalma olasılığım nedir? Tekrar tüp bebek yaptırsam mı? Kendiliğinden olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 yıllık evlilikte kendiliğinizden gebe kalamamış, sadece tüp bebek yöntemiyle hamile kalabilmişken bu saatten sonra kendi kendinize deneyin demek pek doğru olmaz. Keza beklerken bu sefer yumurtalık rezerviniz azalabilir. Bu sefer tüp bebekle bile gebelik elde etme şansımız azalabilir. Kürtaj olmamakla iyi yaptığınızı düşünüyorum. Ama yine de düşükten sonra rahim filmi çektirerek rahim ve yumurtalıklarınızın son durumuna baktırmanızın iyi olacağını düşünmekteyim.

Kistlerim var

23 yaşındayım. Rahimde her iki tarafta üreyen ve büyüyen kistlerim var. Adetim düzensiz, 2 ayda 1 oluyor. Evlenince çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kistlerin çeşidi nedir? Çikolata kistleri dediğimiz endometriomalar ise bu durum ilerleyicidir, bir an önce hamile kalmanızı öneririm. Adet düzensizliğinizden bahsetmişsiniz. Endometriozise bağlı adet düzensizlikleri yumurtalık rezervi ancak çok azaldığında ortaya çıkar. Bu sebeple çikolata kistleri olmayabilir.

Adet düzensizliğiyle seyreden kistik hastalık en sık polikistik over sendromunda görülür. Ama bunda da kistlerin büyüklüğü 1 santimi geçmez. Adet düzensizliğiniz olduğu sürece yumurtlamanız düzenli olmuyor demektir, gebelik şansınız azalır. Evlenince çocuk için üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış kadın doğum uzmanına başvurun. Onun fikrini almanızı öneririm.

Lekelenme oldu

Dondurulmuş 2 embriyo transferinden sonraki kan değerlerimi yazıyorum. Sorun var mı? Son testten önce az miktarda da olsa lekelenme oldu. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası ilk günlerde iyi artan gebelik hormonunuz daha sonrasında plato çizmeye başlamış. Bu da bize gebeliğinizin sağlıklı ilerlemediğini gösterir. Lekelenmenize de bakarsak kanamanız artacak ve bu gebelik düşükle sonlanacak gibi.

Yine de kanda gebelik hormonu olan bhcg düzenli aralıklarla takip edilmeli, normale döndüğünden emin olunmalı. Ufak bir ihtimalle dış gebelik de olabilir. Doktor kontrolünde kalın. Umarım başka dondurulmuş embriyolarınız kalmıştır aksi halde tekrar başa dönmeniz ve tüp bebek denemeniz gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder