Opr. Dr. Hande Akbaş Belirtileri takip edin
HABERİ PAYLAŞ

Belirtileri takip edin

Her kadında vajinal akıntı olabilir. Önemli olan miktarında ani değişiklikler olması ve kötü kokuyla ortaya çıkmasıdır. Eğer böyle bir sorun varsa hemen doktora başvurun, enfeksiyon belirtisi olabilir.

Kistik bir yapı var

55 yaşındayım, 2 çocuk annesiyim. Yıllık kontrol yaptırdım, her şey temiz çıktı. Birkaç gün sonra iç dudaklarda nohut kadar kistik yapı fark ettim. Acıyordu ve kırmızıydı. Neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz yapı büyük ihtimalle kıl kökü ya da orada bulunan birtakım ufak salgı bezlerinin iltihabına bağlı gelişen bir apse olabilir. Ama görmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Halen mevcutsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olun.

Haberin Devamı

Koku geliyormuş

30 yaşındayım, eşim ilişkide benden koku geldiğini söylüyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her kadının kendisine özel kokusu vardır. Ayrıca yiyecek ve içecekler, kullanılan ilaçlar veya alkol, salınan kokuda farklılık yaratabilir. Kendi kokunuzdan eminseniz öncelikle bol su için. Bol sebze ve meyve tüketmek, alkolden uzak kalmak da işe yarar (alkol o bölgede aşırı terlemeye yol açarak kokuya sebep olabilir). Sigara tüketiyorsanız bırakın, keza sigaranın kokusu her yere işler. Koku bir anda değişmişse, bol akıntı eşlik ediyorsa, bozuk balığa benzer bir koku varsa enfeksiyon bulgusu olduğundan bir an önce doktorunuza başvurmalısınız.

Anne olur muyum?

32 yaşında kadınım. Kondilom nedeniyle et benlerim yakıldı. Şimdi çocuk istiyorum. Acaba bu siğiller hamile kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğiller hamile kalmanızı kesinlikle engellemez. HPV denilen virüsü aldığınızı gösteriyor. Size önerim öncelikle smear yaptırmanız ve HPV’e bağlı rahim ağzınızda herhangi bir sorun gelişmiş mi baktırmanız. Smeariniz normalse korkulacak bir şey yoktur. Siğillerin tekrar etmesini en aza indirebilmek adına bağışıklık sisteminiz güçlü tutmanızı öneririm. Gebelik sırasında siğilleriniz aktif olarak mevcutsa o zaman sezaryen ile doğum yapmanız gerekir. Aksi takdirde doğum kanalından geçerken bu siğiller bebeğinize de bulaşabilir ve solunum yollarında siğiller gelişip bebeğiniz açısından sıkıntılı sonuçlar doğurabilir.

Haberin Devamı

Sorun yokmuş

1 yıldır evliyim, hiç korunmadık, çocuk için doktora gittik. Sorun yokmuş. Geçen ay tedavi oldum ve sonrasında çatlama iğnesi yapıldı. Ama adetime 4 gün kala kanama başladı. Bu ay yine lekelenme var. Nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçen ay gördüğünüz tedavide oluşmuş ve erken gördüğünüz adetinizde kaybolmamış kistik bir yapı olabileceğinden size bu tedaviyi başlayan hekim arkadaşıma muayene olmaya gitmeniz en doğrusu. Kistik yapı yoksa o zaman hormonlarınıza bakılması gerekir. Umarım 1 yıldır korunmamanıza rağmen neden hamile kalamadığınızın detaylı araştırması hem size hem de eşinize yapılmıştır. Aksi taktirde bu tür ilaçları kullanmanızı kesinlikle önermem.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder