Opr. Dr. Hande Akbaş Bilinçsiz kullanım sorun yaratıyor
HABERİ PAYLAŞ

Bilinçsiz kullanım sorun yaratıyor

Doğum kontrol hapları kulaktan kulağa aktarılan bilgilerle alınırsa sorun çıkarır. Doktora başvurun, sizi muayene etsin ve ilacın kullanımına karar versin. Yoksa ciddi yan etkilere maruz kalıp üzülebilirsiniz.

Nasıl kullanmam gerekiyor?

22 yaşındayım. Yakında evleniyorum. Doğum kontrol hapına başlayacağım. Ama adetlerim düzensiz. Hap kullanırken 7 günlük ara veriliyor. Ben o süre içinde hastalanmazsam nasıl kullanmaya devam etmeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde yapılan en büyük hata herhangi bir doktora danışmadan, eczacı veya arkadaş tavsiyesi üzerine doğum kontrol ilaçları başlanmasıdır. Bu ilaçlara başlamadan önce mutlaka bir muayene olmalı, rahim ve yumurtalıklarınıza baktırmalı, eşlik eden başka bir hastalığınız var mı, yok mu mutlaka doktorunuza durumu anlatmalısınız. Aksi taktirde bu ilaçların bilinçsizce kullanılması ciddi yan etkilere sebep olabilir. Ayrıca ilaçtan ilaca kullanım şekli de farklılık gösterdiğinden doktorun size önerdiği şekilde almanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

Tüp bebek mi, aşılama mı?

29 yaşındayım ve 7 yaşında çocuğum var. Polikistik over hastasıyım. Yedi yıl sonra korunmayı bıraktık ve tedaviye başladık. İlk 5 ay hap kullandım. Daha sonra iğne yapıldı. Doktorum aşılama tavsiye etti. Ama şansımın yüzde 25 olabileceğini söyledi. Biz çok kararsız kaldık. Acaba aşılama yerine tüp bebek tedavisi mi görsek diye? Bu konuda izlemem gereken yolu söyler misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dünyanın her yerinde en mükemmel aşılamayla bile gebelik ihtimali yüzde 17-20 arasındadır. Size rahim filmi çekilerek tüplerinizin açık olduğu kanıtlandıysa ve eşinizin sperm sayı ve hareketliliği iyiyse çocuğunuz olduğu için 1-2 kere aşılama deneyebilirsiniz. Ama şunu bilin ki şans her deneme için aynı oranda olacaktır.

Eğer ikinci bebeği çok istiyor ve vakit kaybetmek istemiyorsanız o zaman direkt tüp bebek yaptırabilirsiniz. Bahsettiğiniz gibi sizde ve eşinizde her şey normalse, tek sorun polikistik over sendromuysa bizim sizin gibi hastalarda tüp bebekle başarı şansımız epey yüksektir.

Nefesim sıklaştı

33 yaşındayım, 26 haftalık hamileyim, nefesim sıklaştı. Sanki hep merdiven çıkmış gibiyim. Acaba bir sorun mu var? Doktorum normal olduğunu söylüyor ama endişeliyim.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik haftası ilerledikçe, bebeğinizin büyümesine bağlı olarak rahim diyaframınızı da yukarı iterek solunum kapasitesinin bir miktar azalmasına yol açar. Ama bu durum daha çok gebeliğin son aylarında görülür. Daha önce başlayan solunum sıkıntılarında öncelikle kansızlık var mı bakılmalı.

Yoksa solunum yollarında astım ya da kalp ve dolaşım yollarında eşlik eden bir sorun var mı ayrımı yapılmalıdır. Sizin bir dahiliye uzmanına başvurarak tüm bunlara baktırmanızı öneririm. Hiçbir sorun yoksa ancak o zaman gebeliktendir denilmeli. Aksi taktirde altta yatan bir sorun atlanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder