Opr. Dr. Hande Akbaş Bir haftalık arada korunma sürer
HABERİ PAYLAŞ

Bir haftalık arada korunma sürer

Doğum kontrol haplarını düzenli alıyorsanız gebelikten korkmayın. 21 gün kullanıp 1 hafta ara verdiğinizde korunma sürer. Bu 1 haftalık zaman diliminde başka korunma yöntemine gerek yok.

Kaşıntı rahatsız ediyor

27 yaşındayım. 2-3 aydır adet dönemimden 1 hafta, 10 gün kadar önce vajinamda kaşıntı oluşuyor. Bu beni çok rahatsız ediyor. Adetim biteli 15 gün oldu ama kaşıntım devam ediyor. Daha önce adet başlamadan oluyor, adet olunca bitiyordu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsetmiş olduğunuz şikayetleri genellikle vajinal mantarlarda görürüz. Ama tabii ki sizi muayene etmeden sadece yorum yapabilirim. Adet dönemlerinden sonra artması da genellikle kullandığınız günlük pedin o bölgeyi terletmesi ve mevcut kanama nedeniyle bakterilerin üremesi için daha uygun bir ortamın meydana gelmesindendir. Muayene olup öncelikle bu durum mantar mı anlaşılmalı daha sonra da gerekli tedavi başlatılmalıdır. Nadiren bu tip uzun süreli kaşıntıların altında vulvada anormal hücresel gelişimlere de bağlı olabileceğinden tedavi sonrası geçmezse ya da sık sık nüks ederse o zaman kaşınan bölgelerden biyopsi alarak herhangi bir patoloji var mı emin olunmalı.

Haberin Devamı

Gebelik ihtimali var mı?

26 yaşındayım. Daha önce doğum kontrol hapı kullandım. Adet düzensizliğine neden olunca bırakıp doğum kontrol hapına başladım. Doğum kontrol hapı bittikten sonra 1 hafta ara veriliyor. O ara verilen sürede ilişkiye girmek tehlikeli mi? Hamile kalma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacınızı gün atlamadan neredeyse saati saatine düzenli olarak alıyorsanız hiç endişelenecek bir durum yok. 21 günün sonunda ara vermiş olduğunuz bir hafta içinde de korunmanız aynen devam etmektedir. Bu dönemde de başka bir yöntem kullanmadan korkmadan ilişkiye girebilirsiniz.

Tüp bebek önerdiler

30 yaşındayım, eşim ise 35 yaşında. 3.5 yıllık evliyiz. 7 ay önce tüp bebek tedavisi gördüm, olmadı. İki embriyo yerleştirdiler. Eşimin sperm sayısı fazla, hareketlilik düşük. AMH 0,389 çıktı. Doktor “Hemen tüp bebek yapalım, erken menopoz ihtimali yüksek” dedi. Tüp bebek süreci sıkıntılı oluyor. Siz ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınıza göre AMH değeri ne yazık ki düşük. AMH’nın 0.5‘in altına indiği durumlarda genellikle azalmış yumurtalık rezervinden bahsederiz. Ama bunu bu işle uğraşan hekimler ultrasonda sizin yumurtalıklarınıza bakarak değerlendirir. Böylece tüp bebekle bile ne kadar şansınız olabileceğini direkt söylenebilir. Menopoz yaşınızı söylemek çok doğru değil ama bebek yönünden bakarsak vakit kaybetmemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder