Opr. Dr. Hande Akbaş Bir haftalık arada korunma sürüyor
HABERİ PAYLAŞ

Bir haftalık arada korunma sürüyor

Doğum kontrol haplarını düzenli alıyorsanız gebelikten korkmanıza gerek yok. 21 gün kullanıp 1 hafta ara verdiğinizde korunma aynen sürer. Bu 1 haftalık zaman diliminde de başka bir korunma yöntemine gerek yok.

Hamile olabilir miyim?

İlk defa ilişkiye girdim. Birkaç saat sonra kan geldi, sanırım zarı yırtıldı. Bir hafta sonra tekrar ilişkide yine kan geldi. Evde kanama devam etti ve kahverengi lekelenmeler oldu. Hamile olabilir miyim ya da böyle olmasının sebebi ne?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakire kadının ilk kez ilişkiye girmesi sonrası kanama olabilir. Hatta bu durum sonraki birkaç ilişkide tekrar edebilir. İlişkiye giren ve çocuk istemeyen her kadının korunması gerekir. Aksi taktirde ilk ilişkide bile hamile kalabilirsiniz. Adet gecikmesi olursa lütfen bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

İlişkiye girmek tehlikeli mi?

30 yaşındayım. Doğum kontrol hapına başladım. Hap bittikten sonra 1 hafta ara veriliyor. O ara verilen sürede ilişkiye girmek tehlikeli mi? Hamile kalma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacınızı atlamadan, saati saatine düzenli alıyorsanız endişelenmeyin. 21 günün sonunda ara vermiş olduğunuz 1 hafta içinde de korunma aynen sürer. Bu dönemde de başka bir yöntem kullanmadan ilişkiye girebilirsiniz.

Adet döneminde artıyor

İlişki sırasında kokulu, beyaz bir sıvı geliyor. Akıntı adet dönemlerime yakın daha da artıyor. Neden kaynaklanıyor? Nasıl yok edebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kokulu akıntı olmaması gerekir. Sadece yumurtlama zamanlarında görülen şeffaf sümükümsü, kokusuz akıntıyı normal sayarız. Kokulu ve renkli olan akıntınız için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Vajinal kültür alınmalı ve üreyen bakteri cinsine göre size ve partnerinize tedavi başlanmalıdır. Enfeksiyonların çoğu eşli tedavi edilir. Aksi taktirde nüks etme olasılığı yüksektir.

Yeni doğum yaptım

28 yaşında, 1.5 yıllık evli kadınım. 5 ay önce normal doğum yaptım. Doğumdan sonra 2 defa adet gördüm. Çocuğumu emziremiyorum. Biz artık çocuk istemiyoruz. Ben nasıl korunmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmış kadına en çok önerilen korunma yöntemi spiraldir. Sizi takip eden doktorunuza başvurarak korunma yöntemlerini onunla konuşmanız doğru olur. Emzirmiyorsanız doğum kontrol ilacı kullanabilirsiniz. Ama bu metoda dahi başlamadan önce mutlaka bir uzmana başvurmalı, ilacı kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmadığından emin olunmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder