Bir süre sonra eski haline döner

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Yumurtaların toplanması işlemi sırasında yumurtalıklar hormon verilerek uyarılıyor yani büyütülüyor. Bu da bazen sorunlara neden olabiliyor. Ama bir süre sonra yumurtalar hormonların etkisinden kurtularak eski boyutuna dönüyor

Yumurtalarım toplandı kanamam oldu

2 ay önce tüp bebek tedavisi gördüm, yumurtalarım toplandı. Bu işlem sonrası iç kanama geçirdim, 2 litre kan temizlendi. Bugün kontrol için tekrar doktoruma gittim ve sol yumurtalığımda yaklaşık 4 santim boyutunda bir kan pıhtısı olduğunu söyledi. Bu pıhtı dışında yeni pıhtılar da varmış. Hareketlerime dikkat etmem gerektiğini yoksa yumurtalığımın dönebileceğini, ameliyat edilmem gerekebileceğini söyledi. Doğum kontrol hapı verdi. Kan pıhtısı kendi kendine geçer mi? Bunlar görülen sorunlar mı? Kan pıhtısı sorun oluşturur mu? Yumurtalığımın dönme ihtimali nedir? CEVAP Sevgili okuyucum, yumurta toplama işlemi sırasında kullanılan iğneyle karın içindeki damarlardan birisinin zedelenmesi sonucu çok nadiren karın içine kanama gerçekleşebilir. Bu komplikasyon işlemi yapan doktorun bu konudaki deneyimine göre farklılık gösterse de hiçbir zaman asla olmaz denilemez. Kanama sıklıkla kendisini sınırlasa da nadiren aşırı kanama sonucu durdurulabilmesi adına ameliyat bile gerekebilir. Sizde pıhtılar oluşması artık kanamanızın kendi kendisini sınırladığını gösterir. Zamanla vücudunuz tarafından pıhtılar emilerek eski haline dönecektir. O zamana kadar ağrı hissetmeniz normaldir. Yumurtalıklarınız tüp bebek tedavisi sırasında aşırı uyarıldıysa büyüklükleri çok arttığı için torsiyon dediğimiz kendi etraflarında dönme riski ortaya çıkar. Bu sebeple ağır fiziksel aktivite yapmanızı ben de çok önermemekteyim. Yumurtalıklarınız kullandığınız hormonların etkisinden arınıp eski boyutuna döndüğü zaman riskiniz geçecektir. O zamana kadar dikkatli olmanızda, şiddetli ağrı olması halinde işlemi yapan doktorunuzla irtibata geçmenizde fayda olacaktır.

İkinci çocuğu istiyoruz

9 yıllık evliyim. 34 yaşındayım. 7 yaşında bir kızım var. Aşılama yapılmıştı. 5 yıldır korunmadık, hamile kalamadım. Eşimin sperm değerleri normal ama DNA hasarı var. Bunun için tedavi görüyor. Adetimin 3’üncü günü hormon testleri yaptırdım. Doktorum her şeyin normal olduğunu söyledi. Hemen tedaviye başlamalı mıyız yoksa DNA hasarı için tedavi sonucunu beklemeli miyim? CEVAP Sevgili okuyucum, sizin sonuçlarınız normal olduğuna ve 7 yıl önce aşılama ile hamile kalabildiğinize göre, spermde sorun önceden de vardı. Ne yazık ki spermdeki DNA hasarını giderebilecek hiçbir kanıtlanmış bilimsel tedavi bulunmamaktadır. Sadece eşiniz sigara kullanıyorsa onu bir an önce bırakmasını öneririm. Diğer bütün kullandıklarınız vakit kaybından başka size bir fayda sağlamayacaktır. 5 yıldır hamile kalamadığınıza göre daha fazla beklemeksizin tüm tetkiklerinizi yaptırdığınız taktirde tümünü inceleyerek gerçek sorunu bulup size yardımcı olabiliriz.

Yazarlarımızdan

24 Şubat 2021, Çarşamba 09:49
24 Şubat 2021, Çarşamba 07:00
24 Şubat 2021, Çarşamba 07:00
Sıradaki haber yükleniyor...
holder