Opr. Dr. Hande Akbaş Sezaryen doğumdan sonra 1 yıl içinde her şey normale dönüyor
HABERİ PAYLAŞ

Sezaryen doğumdan sonra 1 yıl içinde her şey normale dönüyor

Doğumu sezaryenle yapan kadının 1 yıl içinde tüm ağrı sızıdan kurtulmasını bekleriz. Eğer sorun olduğunu düşünüyorsanız doğumu yaptıran doktorunuza başvurun, ağrınızın nedenini o rahatlıkla bulacaktır.

Ağrılarım çok oluyor

20 yaşındayım. 2 aylık evliyiz ve çocuk istiyoruz. Adetin 7’nci günü denedik ama adet gördüm. Adetim 3-4 gün sürüyor, normal mi? Ağrılarım çok oluyor. Ağrı kesici kullanıyorum, kısa sürmesinin nedeni ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç ve sadece 2 aydır çocuk düşünmektesiniz. Korunmayı bıraktıktan 1 yıl içinde kadınların yüzde 80’i 2 yıl içinde de yüzde 90’ı kendiliğinden hamile kalır. Geri kalan yüzde 10’luk grup infertilite nedeniyle bize başvurur. Yumurtlama zamanı kişiden kişiye değişir ama 7’nci günün sizin yaşınızdaki bir kadın için erken olduğu kanaatindeyim.

Haberin Devamı

10- 14’üncü günler arası şansınızı arttırır. Ağrı kesiciler adet miktarını azaltabilir kaldı ki 3-4 gün adet görmeyi kısa saymıyoruz. Muayene olun, adetlerinizin neden ağrılı geçtiğini araştırtın. Bazen yumurtalık kistleri ağrı yapabilir. Altı ay içinde de gebelik oluşmazsa, eşiniz sperm testi yaptırmalı. Sizde kist yoksa eşinizin spermleri normalse 1 yıl kendi kendinize deneyin.

Hamile miyim?

7 aylık evliyim. Bu ay korunmadık. Bu ay adet düzenim değişti. İlk 2 gün çok az kahverengi kan geldi. Ara ara ve pıhtı şeklindeydi. Adet olmama rağmen belim, sağ kasığım ağrıyor. Gebe miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettikleriniz hem adet döneminde hem de gebelikte hasta düşük tehditi yaşadığında karşılaştığımız bulgular olduğu için hangisi olduğunu kesin söylemek için bazı tetkikler gerekir. Öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurun.

Ultrasonla rahim ve yumurtalıklarınıza baktırın. Ayrıca kanda gebelik hormonu testi de yapılarak herhangi bir gebelik ihtimali de dışlansın. Hamilelik yoksa kasık ağrınızın sebebi yumurtalık kisti olabileceği için ultrasonu mutlaka önerdim. Kisti varsa zaten doktorunuz buna yönelik tedaviye başlayacaktır.

Neden ağrım oluyor?

Sezaryenin üzerinden 19 ay geçti. Dikişlerimin dış tarafi iyileşti. Ama hafif bir zorlanmada 3 gün ağrıyor. Acaba bir sorun mu var?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu soruyu ameliyatı yapan hekim cevaplandırabilir. Çünkü bazen yapılan cerrahi yönteme bağlı böyle zorlanmalar görülebilir. Genellikle en geç 1 yıl içinde hastanın hiç sezaryen olmamış bir kadın gibi eski rahatına kavuşmasıdır.

Geçmişte başka sezaryen ve/veya karın ameliyatları geçirdiyseniz onlara bağlı karın boşluğunda gelişmiş yapışıklıklar bu ağrıların nedeni olabilir. Ya da ağrınızın sezaryenle hiçbir ilgisi olmayıp tamamen başka bir nedenden kaynaklanıyordur. En güzeli doktora muayeneye gitmektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder