Opr. Dr. Hande Akbaş Birçok hastalığın belirtisi olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Birçok hastalığın belirtisi olabilir

Adet düzensizliğinin birçok nedeni var. Kilo artışı, kıllanma ile ortaya çıkan polikistik over sendromundan erken menopoza kadar farklı rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle bir kadın doğum uzmanına başvurun.

Sezaryen sakıncalı mı?

Altı aylık çocuğumuz var. Eşimin hamile olduğunu öğrendim. Eşimin ilk doğumu sezaryenle oldu. Şu anda çocuğu emziriyor. Eşim bu doğumu yaparsa sıkıntı yaşanır mı? Çocuk ve anne için sakıncaları var mı? Eşimin önceki sezaryenden dolayı dikişleri patlar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sezaryen sonrası ilk 1 yıl genellikle kadının tekrar gebe kalması önerilmez. İstenmeden gebelik oluşmuşsa ve 6 ay henüz tamamlanmamışsa, eski dikiş yerlerinden rahmin yırtılma ihtimali arttığından ve bu durum anne ve bebeğin hayatını riske atabilir. Bu nedenle genellikle aileyle konuşarak gebeliğin sonlandırılmasını önermekteyiz. Ancak 6 ay tamamlanmışsa gebeliğe bir şans verilebilir. Yine aynı riskler daha az olsa da halen devam ettiğinden hastanın gebeliği boyunca çok yakından takibinin gerektiği unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

24 yaşındayım kızım. Son 6 aydır adetlerim düzensiz. Bunun sebepleri nelerdir? Hemen bir doktora mı başvurmalıyım? Bu düzensizlik ileride çocuğum olmasını etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hemen bir doktora başvurmalısınız, zaten 6 ay beklemişsiniz. Adet düzensizliğinin pek çok sebebi vardır ve erken menopozdan polikistik over sendromuna kadar birçok farklı hastalığın bulgusu olabilir. Adet düzensizliğinizin nedenine göre ileride anne olup olamayacağınızı söyleyebilmek mümkün olduğundan şu anda buna cevap veremem. Ama tedavi edilemeyecek bir durumsa anne olmamanız mümkün olabilir.

Ameliyat önerdiler

28 yaşındayım, evliyim. Sol yumurtalığımda 3 yıldır kist var. Son 1 yıldır doğum kontrol hapları kullandım, geçmedi. En son doktorum bir ilaç verdi. Üç ay aldım. Kontrole gittiğimde kistin 5 santimden fazla olduğunu söyledi ve ameliyat önerdi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kistinizin öncelikle ne tür bir kist olduğunu bilmeliyim ki ameliyat mı yoksa beklemek mi daha doğru olur yorum yapabileyim. Kist doğum kontrol ilacına rağmen büyümeye devam ediyorsa o zaman yumurtalığınıza en az zarar gelecek şekilde deneyimli bir elde, tercihen laparoskopi denilen kapalı yöntemle ameliyat olun. Kistin patolojik incelemesinin yapılmasını öneririm. Çocuğunuz yoksa ameliyatı yapacak kişinin deneyimi ileride anne olabilmeniz açısından çok mühimdir. Birkaç farklı doktorun fikrini alın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder