Opr. Dr. Hande Akbaş Birkaç ay korunmanız iyi olur
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç ay korunmanız iyi olur

Kürtaj olmak zorunda kalan kadınlara yeni gebelik için birkaç ay beklemelerini tavsiye ediyoruz. Bu birkaç aylık süre hem rahmin toparlanması hem de kadının psikolojisinin iyileşmesi için gerekli.

Kürtaj olmak zorunda kaldım

32 yaşındayım, 3 ay önce hamile kaldım ama bebeğimi kalp atışları durduğu gerekçesiyle kürtaj oldum. Yeniden bebek sahibi olmak istiyorum. Ne kadar beklemem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşadığınız acı olaya çok üzüldüm, geçmiş olsun. Dilerim bir dahaki sefere sağlıkla bebeğinizi kucağınıza alırsınız. Ben hastalarıma kürtajdan sonra minimum 2 ay beklemelerini öneriyorum. Bu süreyi hem rahminizin toparlanması hem de sizin psikolojik olarak bu olayı atlatmanız için gerekli görüyorum.

Haberin Devamı

Çocuğum olmuyor

29 yaşında, 14 aylık evli kadınım. En son 22 Kasım 20019’da adet gördüm. Evlenmeden de adetlerim düzensizdi. Doktor “Yumurtlama problemin var” deyip hap veriyor. Daha sonra vajinal ultrasonla bakıp yine ilaç veriyorlar. 36 saat içinde ilişkiye girmeme rağmen çocuk sahibi olamıyorum. Acaba adet düzensizliği için tavsiye edeceğiniz bir uygulama var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size verdikleri ilaçlardan ve yaptıkları yorumlardan sanki polikistik over sendromu dediğimiz durum yüzünden vaktinde yumurtlayamıyor ve buna bağlı olarak da hamile kalamıyorsunuz. Kilonuz varsa mutlaka diyet ve egzersiz ile kilo vermenizi, insülin direnci var mı baktırmanızı tavsiye ederim.

Varsa gerekli tedavinin başlatılmasını ama halen gebelik olmuyorsa o zaman bu konuda uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim. Gebe kalamamanızın sebebinin detaylı araştırılmasını öneririm. Bazen tek başına kilo vermeniz ve insülin direncini gidermeniz bile yumurtlamanızı yeniden başlatarak bize ihtiyaç kalmadan bebek sahibi olmanızı sağlayabilir.

Neden düşük yaptım?

13+4 haftalık gebeydim, kanama nedeniyle hastaneye gittim. Üç günün sonunda normal doğumla düşük yaptım. İlk gebeliğim sezeryandı, plasenta kürtajla alındı. Patoloji sonucunda enfeksiyon sebebiyle düştüğü yazıyor. Tekrar gebe kalmaya korkuyorum. Ya aynı sorunu yaşarsam? Nasıl bir yol izlemeliyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, anladığım kadarıyla sağlıklı bir çocuğunuz var. Patoloji sonucunda iltihap hücrelerinin görülmesi bebeğinizi enfeksiyon nedeniyle kaybettiğinizi göstermiyor. Gebelikte kanda aktif bir hastalık geçirip geçirmediğinizin ya da su kesesinin erken açılıp açılmadığının araştırılması gerekir.

Aksi taktirde bebeğinize enfeksiyon geçmez. Kürtaj ve yaşadığınız kaybın psikolojik etkileri nedeniyle size önerim birkaç ay korunmanız. Bu süre içinde de bebeğinizi tam olarak neden kaybettiğinizin araştırılması için doktorunuzun yönlendirmelerini uygulamanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder