Opr. Dr. Hande Akbaş Birkaç ay sonra gece kalırsınız
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç ay sonra gece kalırsınız

Doğum kontrol hap ya da iğneleriyle korunan kadının gebe kalmak istediğinde ilacı bırakıp birkaç ay beklemesi gerekiyor. Çünkü bu hap ve iğnelerin kandaki etkisi bir süre devam ediyor, yumurtlama hemen başlamıyor.

Pıhtılaşma oluyor

30 yaşındayım, ülseratif kolit hastasıyım. 2017’de derin ven trambozu yaşadım. Bir süre kan sulandırıcı ilaçlar kullandım. Doğum kontrol hapı kan pıhtılaşmasına neden oluyormuş. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanında pıhtılaşmaya meyil olan kadınlara yaşı ne olursa olsun, doğum kontrol ilaçları önermeyiz. Çocuğunuz varsa size rahim içi araç (spiral) taktırmanızı öneririm. Çocuğunuz yoksa eşiniz kondom kullanabilir. Hormonal yöntemlerden uzak durmalısınız.

Haberin Devamı

Akıntım sürüyor

30 yaşındayım, 65 gün önce doğum yaptım. Beyazımsı akıntı devam ediyor. Doktora gideyim mi yoksa kendiliğinden geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum sonrası dönemde kadından şeffaf beyazımsı, kesinlikle koku veya kaşıntı yapmayan akıntı olabilir. Bu hormonal değişimden kaynaklanır. Eğer koku varsa o zaman mutlaka kadın doğum uzmanına başvurmalı ve akıntıdan kültür aldırtmalısınız. Muhtemelen bebeğinizi emzirdiğiniz için aldırdığınız kültürde üreme olmazsa bu dönem içinde gereksiz yere antibiyotik kullanmamış olursunuz.

Gebe kalabilir miyim?

26 yaşındayım. 13 ay doğum kontrol iğnesi kullandım, 2 aydır bıraktım. Şimdi ara kanamalarım var. 3 senedir prolaktinim yüksek. Hipofiz adenomu vardı. Sonra kayboldu. Doktorum bir başka hap verdi, prolaktin düştü. MR’da beyinde küçük bir kist gözüküyor. Hamile kalmam mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizi takip eden beyin cerrahı gebe kalmanızda sakınca görmediyse sorun yok. Doğum kontrol iğnelerinin kanda etkisi bir süre daha devam eder, yumurtlamalarınız hemen başlamaz. Birkaç ay içinde adetleriniz eski düzenine döner. Dönmezse kadın doğum uzmanının sizi görmesi doğru olacaktır.

Bizi neler bekliyor?

27 yaşındayım. 12 haftalık gebeyim, bu ikinci hamileliğim. Doktorun notunu size yazıyorum. Anladığım kadarıyla bebeği besleyen 2 damarda darlık varmış. Geçici bir sorun mu? İleride düzelir mi? Beni ve bebeğimi neler bekliyor? Bebekte gelişim geriliği veya engel bırakır mı? Yapmam gereken bir şey var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 11-13’üncü haftalar arasında yapılan detaylı ultrasonlarda bebeğin ense kalınlığına, burun kemiğine ve kalbine bakılır. Sizde meslektaşım uterin arter akımlarına da bakmış. Ama bu haftada gebeliklerde akımda notch diye tabir edilen çentiklenme olması çok normal bir durumdur. Esas 22’nci haftada yapılan uterin arter doplerinizde çentik görülmesinin anlamı vardır. Çoğu gebelikte de en geç 20’nci haftadan sonra bu çentik kendiliğinden kaybolur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder