Opr. Dr. Hande Akbaş Biyopsi yapılarak en doğru karar verilir
HABERİ PAYLAŞ

Biyopsi yapılarak en doğru karar verilir

Menopoza girme yaşı geldiği halde adetten kesilmeyen ve kanaması yoğun kadına biyopsi yapılmalı, altta yatan kötü bir hastalık var mı araştırılmalı. Sonuç temizse tedavinize devam edebilirsiniz.

Gebelikte kabızlık arttı

7 aylık hamileyim, önceden de kabızlık sorunum vardı. Şimdi çok arttı. Geçen gün makatımdan kan geldi, doktora gittim. Basur oluşmuş. Çok acı çekiyorum, bana ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle çok geçmiş olsun. Önceden var olan kabızlık gebelikte daha da şiddetlenebiliyor ve sizin durumunuzda birçok hastada olabildiği gibi basur oluşumuna yol açabiliyor. Gebe olduğunuz için size çok fazla ilaç kullanmanızı önermem.

Haberin Devamı

Keza kullandığınız bu ilaçlarla bağırsaklarınız daha da tembelleşebilir ve bu ilaçlara hep bağımlı hale gelebilir, onları kullanmadan dışkınızı yapamaz duruma gelebilirsiniz. Bu sebeple ben daha çok doğal yöntemlerle kabızlığı azaltmayı öneriyorum.

Özellikle elma, kepek, buğday, brokoli, kereviz, karnıbahar ve erik kurusu gibi yüksek lifli gıdalarla beslenmek ve tabii ki bol sıvı tüketmek sizi rahatlatacaktır.

Lekelenme oluyor

55 yaşındayım, menopoza giremedim. Kanamalarım çok yoğun olduğu için en son hormonlu spiral takıldı. 40 gün oldu, leke şeklinde kanamalarım. Doktor “3 ay sürer” dedi. Acaba her şey yolunda mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde menopoz yaşı ortalama 50-52’dir. Kanamalarınızın yoğun olması ve yaşınız itibariyle size hormon içeren spiral takılmadan önce rahminizin iç duvarından biyopsi yapılması uygun olurdu, belki de size yapılmıştır. Yapılmadıysa mutlaka yaptırın. Altta yatan kötü huylu bir şey olup olmadığını araştırtın.

Biyopsi sonucu normal gelirse hormonlu spiralin kanamalarınızı azaltacağı kanaatindeyim. Rahminize lokal hormon etkisi yapması nedeniyle vücuda zararı olmaz. Ama yaşınız itibariyle mamografi gibi tetkiklerinizi düzenli yaptırmayı ihmal etmeyin.

Yanma hissediyorum

32 yaşındayım. İdrarımı yaparken ciddi yanma ve ağrı hissediyorum, ağrımı hafifletebilecek herhangi bir öneriniz var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma başladığını hissettiğiniz anda sıvı alımını derhal arttırmanız gerekir. Günde 2-3 litre kadar sıvı tüketimi önemlidir. Kızılcık suyu veya tabletleri de (cranberry) şikayetlerinizi bir miktar azaltabilir.

İdrar yaparken yanma ve ağrı hisseden bir kadında en önemlisi derhal idrar tahlili yaptırarak gerçek sorunun ne olduğunun anlaşılması ve tanının gecikmeden konulmasıdır. Bundan sonrasında gerekli görürse jinekoloğunuz size tedavi önerebilir ve antibiyotiğe başlayabilir. Şikayetleriniz ancak bundan sonra tam olarak geçecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder