Opr. Dr. Hande Akbaş Boşu boşuna hormon almayın...
HABERİ PAYLAŞ

Boşu boşuna hormon almayın...

Haberin Devamı

Bebek sahibi olmayan kadına önce bazı tahliller yapılıyor ve mutlaka rahim filmi çekiliyor. Eğer rahim filmi çektirmeden yumurta büyütme ya da çatlatma için bazı ilaçlar almak yanlış. Çünkü tüpler tıkalıysa bu hormonlar boşu boşuna kullanılmış olur.

Akıntım var ama...

Normalde adet bitiminden hemen sonra beyaz akıntı gelmeye başlardı. 10 gün kadar sürerdi, katı bir halde olurdu. Ama bu sefer adetim hiç gelmiyor gibi, belli belirsiz beyaz akıntı geliyor. Acaba sebebi ne olabilir, doktora gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajina çoğunlukla kuru olmaz. Şeffaf sümükümsü bir akıntı olur ve doğal bir durumdur. Özellikle yumurtlama dönemlerine yakın bu tür akıntılarda artış olabilir. Olmamış olmasında anormal bir durum kesinlikle yoktur.

Dolayısıyla bu ay adet öncesi gelmedi diye endişelenmenize gerek yok. Kokulu, kaşıntılı ve rengi şeffaf olmayan bir akıntı yaşarsanız o zaman mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

Doktora mı gideyim bekleyeyim mi?

31 yaşındayım. 5 yıllık evliyiz. 6 aydır eşimle gebelik için deniyoruz ama olmuyor. Doktora gittim, tahliller temiz çıktı. Bana rahim filmi çekilmedi. 2 sefer yumurta çatlama iğnesi yapıldı.

İlk iğnede kist oluştu 2 ay doğum kontrol hapı kullandım. Yeniden doktora gitsem mi yoksa 1 sene beklesem mi kararsız kaldım. Çünkü her doktora gidiş psikolojik olarak beni etkiliyor. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim eşinizin spermine ve sizin rahim filminize bakılması olacaktır. Ayrıca yumurta büyütme veya çatlatma gibi ilaçların rahim filmi çekilmeksizin veya sperme bakılmadan kullanılmasını, biz üreme tıbbıyla uğraşan cerrahlar olarak pek fazla önermeyiz.

Keza tüpleriniz kapalıysa ya da eşinizin spermlerinde sorun varsa bu hormonları boşu boşuna kullanmış olacaksınız. Bence beklemek yerine üreme tıbbı uzmanına başvurarak bir an önce eksik tahlillerinizi de tamamlamalı ve ne yapılması gerektiğiyle ilgili fikir almalısınız.

Adet öncesi normal mi?

17 yaşındayım. Adet döneminde meme uçlarımın çevresinde sivilce ve beze tarzı tek tük yapılar olduğunu fark ettim. Normal bir şey mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet döneminden hemen önce memelerde dolgunluk, hassasiyet ve ağrı olabilir. Zaman zaman uçlarında sivilceler de olabilir. Beze tarzı yapıların olmasını pek beklemeyiz. Bu tarz şikayetleriniz varsa size önerim bir meme cerrahına muayene olmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder