Opr. Dr. Hande Akbaş Boşuna hormon almayın...
HABERİ PAYLAŞ

Boşuna hormon almayın...

Bebek sahibi olamayan kadına önce bazı tahliller yapılıyor ve mutlaka rahim filmi çekiliyor. Rahim filmi çektirmeden yumurta büyütme ya da çatlatma için ilaçlar vermesi yanlış. Çünkü tüpler tıkalıysa bu hormonlar boşu boşuna kullanılmış olur.

İlacı kullanayım mı?

28 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim. Hiç korunmadık, çocuğumuz olmadı. Bende polistik over var, tedavi oluyorum. Adet öncesi proloktin seviyem 15.30 olarak çıktı. Doktor ilaç verdi. İkinci kez yapılan testlerde prolaktin 2 olarak görüldü. Bu ilacı kullanmalı mıyım? Bebeğimiz olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin değeriniz normal seviyelerdeyken neden düşürmek için size ilaç verildiğini anlayamadım. Keza normal değer 2’ye düşerek gereksiz yere epey baskılanmış. Yaşınız genç olsa bile korunmamanıza rağmen 3 yıldır hamile kalamışsınız. Vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında uzman kadın doğum hekimine başvurun. Neden bebek sahibi olamadığınızın araştırılması gerekir. Prolaktin ilacını da kesmenizi öneririm.

Doktora mı gideyim bekleyeyim mi?

31 yaşındayım. 5 yıllık evliyiz. 6 aydır gebelik için uğraşıyouz, olmuyor. Doktora gittim, tahliller temiz çıktı. Bana rahim filmi çekilmedi. 2 sefer yumurta çatlama iğnesi yapıldı. İlk iğnede kist oluştu, 2 ay doğum kontrol hapı kullandım. Beklesem mi, doktora mı gitsem?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim eşinizin spermine ve sizin rahim filminize bakılması olacaktır. Ayrıca yumurta büyütme veya çatlatma gibi ilaçların rahim filmi çekilmeden veya sperme bakılmadan kullanılmasını, biz üreme tıbbıyla uğraşan cerrahlar pek fazla önermeyiz. Keza tüpleriniz kapalıysa ya da eşinizin spermlerinde sorun varsa bu hormonları boşu boşuna kullanmış olacaksınız. Bence beklemek yerine üreme tıbbı uzmanına başvurarak bir an önce eksik tahlillerinizi tamamlamalı ve ne yapılması gerektiğiyle ilgili fikir almalısınız.

Adet öncesi normal mi?

17 yaşındayım. Adet dönemimdeyken meme uçlarımın çevresinde sivilce ve beze tarzı tek tük yapılar olduğunu fark ettim. Normal bir şey mi yoksa muayene olmam gerekir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet döneminden hemen önce memelerde dolgunluk, hassasiyet ve ağrı olabilir. Zaman zaman uçlarında sivilceler de olabilir. Beze tarzı yapıların olmasını pek beklemeyiz. Bu tarz şikayetleriniz varsa size önerim bir meme cerrahına muayene olmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder