Opr. Dr. Hande Akbaş Bu kistler yumurtlamanın işareti
HABERİ PAYLAŞ

Bu kistler yumurtlamanın işareti

Folikül kistleri her ay tüm sağlıklı kadınlarda görülen yumurtalığın iyi huylu kistler. Bu kadının yumurtlamasının olduğunu, hamile kalabileceğini gösterir. Bu nedenle boş yere endişelenmeyin.

Hamileliğe engel olur mu?

On aylık evliyim. Sol yumurtalığımda 2.5 santim folikül kist çıktı. Acaba hamile kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, folikül kistleri her ay sağlıklı kadınlarda görülebilen yumurtalığın iyi huylu kistleridir. Yumurtlamanın bir göstergesidir. Bu durum hamile kalmanıza engel değildir. Tam tersi yumurtlamanızın olduğunu göstermesi nedeniyle hamile kalma ihtimalinizin olduğunu gösterir. Tabii yumurtlama olması tek başına gebelik için yeterli olmadığından eğer 1 yılı doldurmanıza rağmen gebe kalamazsanız başka etkenlerin de araştırılması için o zaman bir uzmana mutlaka başvurmalısınız.

Haberin Devamı

Bebek için tedavi görüyorum

30 yaşındayım, 3 yıllık evliyiz. Bebeğim olsun diye tedavi görüyorum. Yumurtlama oluyormuş ama çatlamıyor. Neden böyle oluyor ve ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk önerim daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum hekime başvurmanızdır. Yumurtlama ya da başka bir sorununuz olduğu kesin. Çünkü 3 yıldır gebelik oluşmamış. Sebep hızlıca bulunup derhal sizi gebeliğe götürecek daha ileri yöntemlere ihtiyaç duymaktasınız.

Anne olamıyorum

Yıllardır çocuğumuz olmuyor. Benim rahmim içeriydeymiş. Başka bir sorun olmadığını söylüyorlar. Sizce ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahminizin içeride olması veya arkaya dönük olmasıyla gebelik arasında ilişki bulunmaz. Anladığım kadarıyla size her şey normal denildiği için siz doğal yollarla olmasını beklemek dışında bir şey yapmamışsınız. Size önerim beklemeden doktora başvurmanızdır.

Beklerken belki de şu anda normal olan yumurta rezervinizi gereksiz yere tüketmiş olacaksınız. Tam doktora başvurduğunuzda bu sefer olaya bir de yumurta sorunu eklenecek. Eşinizin spermi iyiyse ya sizin yumurta kalitenizde, tüplerinizde sorun olma ihtimali yüksek. Bu alanda uzman bir ekibin sizi detaylı araştırması gerekir.

Haberin Devamı

Tüp bebek tutar mı?

31 yaşındayım. Polikistik over sendromum var. 3 yıldır bebeğim olmuyor. 3 kez aşılama yapıldı. Doktorum artık tüp bebek aşamasına geldiğimi söyledi. Tüp bebeğin tutma şansı nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz gibi düşünmekteyim. Artık aşılamadan sonraki adım olan tüp bebek yöntemine geçmenizde fayda var. Tüp bebeğin tutma şansı bu işlemde sizi takip edecek doktorun deneyimi, size uygulanacak tedavi protokolü, tedaviyi yaptırdığınız merkezin laboratuvar standartlarına bağlı olarak değişir. Bu sebeple işlemi kime ve nerede yaptırdığınızın önemi büyüktür. Başarılı ve deneyimli merkezde sizin durumunuzda bir çiftin gebe kalabilme ihtimali embriyo başına yüzde 35-40’lardadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder