Opr. Dr. Hande Akbaş Bu tedavi en fazla 10 yıl sürmeli
HABERİ PAYLAŞ

Bu tedavi en fazla 10 yıl sürmeli

Haberin Devamı

Genç yaşta menopoza giren kadınlara hormon tedavisine başlanıyor. Bu tedavi genellikle 10 yıl kadar sürüyor. Çok uzun yıllar kullanılırsa meme kanseri riski belirgin oranda artış gösteriyor.

Bulantım neden arttı?

30 yaşındayım. 10 haftalık hamileyim ve bulantı beni mahvetti. Halsiz ve iştahsızım. Birkaç gün önce kanamam oldu. Şimdi ilaç verdiler, kullanıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin ilk 3 ayında bazı anne adaylarında yoğun bulantı, halsizlik hatta kusma görülebilir. Sizin bu şikayetleri yaşayacağınız 2 haftanız kalmış, dayanın. Sık sık, az az yiyin, bol sıvı tüketin, yağlı ve sıcak yiyeceklerden uzak durup kuru gıdalarla beslenin. Kanama düşük tehditi yaşadığınızı gösteriyor. Bunun en iyi tedavisi yatak istirahatidir. Ayrıca progesteron başlanmış ama bunu ağızdan kullanmak hem yan etkilerinin dayanılmaz olması hem de etkinliğinin azalması açısından pek tercih etmediğimiz bir durum. Size önerim bunu vajinal yoldan kullanmanız ya da enjeksiyon formuna geçmenizdir.

Hapı bıraktım ama...

27 yaşındayım, 5 yıldır doğum kontrol hapıyla korundum, 1 ay oldu hapı bıraktım. Ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarını bıraktıktan sonra maksimum 2-3 ay içinde yumurtlama eski haline döner. Dolayısıyla 1-2 ay sonra bu ilacı hiç kullanmamış birisini her ay şansı ne kadarsa sizin de o kadar olacaktır. Sağlıklı bir çiftin her ay korunmadan hamile kalma ihtimali yüzde 20-25 civarındadır.

Ne kadar kullanayım?

44 yaşındayım. 10 yıl önce adetten kesildim. 7 yıldır östrojen kullanıyorum. Aldığım ilaca devam etmeli miyim? Bu ilacı ne kadar kullanmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç yaşta menopoza girmeniz nedeniyle meslektaşlarım size hormon tedavisi başlamış ki bence de doğru olmuş. Hormon tedavisinin maksimum 10 yıl kullanılmasını öneriyoruz. Nitekim siz ilacı kestiğinizde 47 yaşında olacağınızdan bu neredeyse doğal menopoz yaşına denk gelir. Çok kısa dönem ateş basması, terleme ve belki hafif depresyon yaşayabilirsiniz. Ama kısa süreceğini düşünüyorum. Keza hormona daha uzun süreler devam etmeniz meme kanseri riskinizi belirgin oranda arttıracaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder