Opr. Dr. Hande Akbaş Bulunduğu yer çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Bulunduğu yer çok önemli

Haberin Devamı

Myom pek çok kadında görülüyor ama her şeyden önce nereye yerleştiği ve rahmin iç duvarına ne kadar yakın olduğu önemli. Hamilelikle ilgili sorun yaratıyorsa rahim filmi ve ultrason çekilerek duruma bakılabilir...

1 yıl geçti gebelik yok

32 yaşındayım, bir oğlum var. İkinci çocuğu istedik ama olmuyor. Bende myom var; 4.5 santim. HHer gittiğim doktor başka bir şey söylüyor. 1 yıl geçti ama hamile kalamadım. Sizce acil ameliyat mı olmalıyım? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomunuzun boyutu cerrahi müdahale için sınırda. Önemli olan tam olarak nereye yerleştiği ve rahmin iç duvarına ne kadar yakın olduğudur. Rahim filmi ve ultrasonografi çektirerek myomun gerçekten gebe kalmanıza engel olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. 1 yıldır korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamadığınız göz önüne alındığında öncelikle hamile kalmanızda tek engel bu myom mu yoksa eşlik eden başka sıkıntılar var mı emin olmalıyız. Bu yüzden detaylı araştırma yapılması gerekir.

Adetim kısa sürüyor

32 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. İlişkide ağrım ve akıntım oluyor. Adetlerim çok düzenli ama kısa sürüyor. Bebek istiyorum, korunmadığımız halde hamile de kalamıyorum. Acaba yaşımın etkisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız hamile kalamayacak kadar ileri bir yaş değil. Mutlaka altta yatan neden var mı diye araştırılmalı. İlişkide ağrının birçok nedeni olabilir ama akıntı çoğunlukla vajinal enfeksiyonlara bağlıdır. Kadın doğum muayenesiyle hem ilişkideki ağrı nedeni hem de varsa enfeksiyonun sebebi anlaşılır. Bu sırada smear yaptırarak rahim ağzı kanseri taramasından geçersiniz. Neden bebek sahibi olamadığınızın da araştırılmasını istiyorsanız en iyisi üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki bir kere de tümüne bakılsın.

Sebebi ilaçlar mı?

Daha önce prolaktin hormonu için birkaç kez ölçüm yaptırmıştım, değerlerim normaldi. Ama yumurtlama tedavisi sırasında progesteron yükselmiş bunun yanında prolaktin de artmış. Yumurtlamaya yardımcı olarak kullanılan ilaçlar bu hormonun yükselmesine neden oluyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama tedavisinde kullanılan hormon ilaçları otomatik olarak beyinden salgılanan prolaktin hormonunda da artışa neden olur. Bu tedaviler başlandıktan sonra prolaktin bakılması yanıltıcı sonuçlar vereceğinden kesinlikle doğru değildir. Nitekim sizde de yumurtlama döneminizde bakılan prolaktin daha önce normal olmasına rağmen yüksek çıkmış. Bu durum kaygı yaratmasın, tedaviniz sonlandıktan 1 ay sonra tekrar baktırın. Önceden de normal olduğundan tekrar normale dönmüş olduğunu göreceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder