Opr. Dr. Hande Akbaş Çikolata kisti büyükse ilaçla küçülmüyor
HABERİ PAYLAŞ

Çikolata kisti büyükse ilaçla küçülmüyor

Çikolata kistleri 4-5 santimse, kadının hayatını çok fazla etkilemiyorsa ilaçlarla kontrol altına alıyoruz. Daha büyükse hap bırakılınca sorun tekrarlıyor. Bu durumdakilere ameliyat gerekiyor.

Çikolata kisti küçüldü

Bana çikolata kisti tanısı konuldu. 6.7 santim büyüklüğü varmış ve sol yumurtalıktaymış. Ameliyat olacaktım, vazgeçtim. 4 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. 4 ayda kistim küçüldü. Ne kadar süre ilaç kullanabilirim? Zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometrioma dediğimiz çikolata kistlerinin en sık rastlanan bulgusu şiddetli ve adetlerde artan kasık ağrısıdır. Genellikle 4-5 santime kadarsa, hastanın yaşam standartlarını çok etkilemiyorsa, birtakım ilaçlarla kontrol altında tutmaya ve şikayetleri azaltmaya çalışırız. Sizde kistin 6-7 santime ulaşmış olması artık ilaç tedavisine yanıt alamayacağınızı gösterir.

Haberin Devamı

Bazen ilaçla 1-2 santim küçülse bile tam olarak yok olmaz. Bu ilacı bıraktığınıza hem kist büyüyecek hem de şikayetleriniz geri gelecektir. Çocuğunuz var mı? Yoksa mutlaka üreme tıbbı konusunda uzman bir hekim tarafından kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat olmanızı öneririm. Uzman olmayan biri yumurtalıklarınıza zarar vererek ileride hamile kalma şansınızı azaltacak müdahaleler yapabilir.

Bebek görünmüyor

10 gündür adet görmüyorum, kan testi yaptırdım “Bebek yok” dedi. Doktor “Hormonlara baktırdım, normal” dedi. 9 gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı, yok mu baktırmanızdır. Kist yoksa ve hormonlarınız normalse endişelenecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu ay geçirmiş olduğunuz herhangi bir hastalık, kullandığınız bir ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir. Her ay tekrar etmesi durumunda sizi muayene etmek gerekir.

Kan değerleri yüksek

İki senelik evliyim. Çocuk istiyoruz, olmuyor. Doktora gittik, eşimin kan değerleri yüksek çıktı. Doktor ilaç verdi, 1 ayda normale döndü. 3 ay geçmiş olmasına rağmen hamilelik yok. Ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, size yardım edebilmem için eşiniz yaşı ve hangi kan değerinin yüksek çıkmış olduğunu bilmem gerekiyor. Eğer yumurtalık rezervini gösteren FSH ve AMH gibi değerlerde sorun çıktıysa, bunun 1 aylık ilaçla normale dönmüş olması hiçbir anlam taşımaz. Bu nedenle vakit kaybetmeden yardımcı üreme tekniklerine başvurmanız gerekir. Zaten yaklaşık 2 yıldır çocuk istemenize rağmen olmadığı için artık bu alanda deneyimli bir hekime giderek detaylı araştırma yaptırtmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder