Opr. Dr. Hande Akbaş Kistler tekrarlıyorsa kontrolde kalın
HABERİ PAYLAŞ

Kistler tekrarlıyorsa kontrolde kalın

Bazı kadınlar yumurtalıklarda görülen çikolata kistleri nedeniyle ameliyat oluyor. Bu kistler tekrarlayan yapıda olduklarından operasyon sonrası da doğum kontrol hapı veriliyor. Çocuk istiyorsanız doktor kontrolünde kalın.

Hapı kullanmayım mı?

İki aydır adet görmüyordum, tahlil yapıldı, menopozun başladığı söylendi. Doktor ilaç verdi, adet gördüm. Memelerimde fibrokistler var. Hapın zararı olur mu? Doktor “2 ay adet görmezsen bu haptan alacaksın” dedi. Bu hapı kullanmak zorunda mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 45 yaşın üzerindeyseniz ateş basması ve terlemeniz dayanılmaz değilse o zaman sırf adet görebilmek için hormon kullanımını doğru bulmuyorum. Ama yaşınız gençse mecburen bir dönem hormon takviyesi almanız gerekir. Fibrokistik meme hastalığınız varsa kullandığınız hormonlar kistlerinizin bir miktar büyümesine yol açabileceğinden düzenli aralıklarla mamografi ve/veya meme ultrasonlarıyla takip edilmeniz fayda olacaktır.

Haberin Devamı

İkinci bebeği istiyoruz

33 yaşındayım, 3 defa yumurtalıkta kist sebebiyle ameliyat oldum. Ameliyattan sonra doktor doğum kontrol hapı önerdi ve 1 senedir içiyorum. İkinci bebeği istiyoruz. Hapı bırakınca hemen hamile kalabilir miyim? Yumurtalık kisti yeniden oluşmuşsa hamile kalmama engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 3 kere ameliyat olmanızdan kistlerin ilaç kullanmamanız halinde yeniden oluştuğunu anlıyorum. Bu da bana çikolata kisti yani endometriozis hastalığınız olduğunu düşündürüyor. Büyük ihtimalle doktor tekrar etmemesi için size doğum kontrol ilacı verdi. Bu ilacı kullandığınız sürece hamile kalamazsınız. İkinci çocuğu düşünüyorsanız size önerim hemen ilacı bırakıp 6 ay kendi kendinize denemeniz.

Eğer bu sürede gebe kalamıyorsanız daha fazla vakit kaybetmeyin. Derhal üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurun. Ameliyatlara ve endometriozis hastalığına bağlı olarak yumurtalık rezerviniz azalmış ya da tüpleriniz olumsuz etkilenmiş olabilir. Bu da doğal olarak doğurganlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

Korunmuyoruz

24 yaşındayım, eşim de 29 yaşında. 18 aylık evliyim, 5 ay önce çocuk sahibi olmaya karar verdik. Hamile kalamadım. Sizce doktora gitmeli miyim yoksa daha beklemeli miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yaşlarınız genç hem de sadece 5 aydır korunmayı bırakmışsınız. Önerim birkaç ay daha kendi kendinize gebe kalmayı denemeniz. Eğer hamilelik gerçekleşmezse öncelikle eşinizin meni vermesi en kolay test olduğundan sperm sayısına bir baktırmanızda fayda var.

Bu da normalse o zaman 1 yılı tamamlayıncaya kadar denemeye devam edebilirsiniz. Bu süreye rağmen gebe kalamazsanız o zaman vakit kaybetmeden doktora başvurmanız sebebin bulunabilmesi için en doğru yaklaşım olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder