Opr. Dr. Hande Akbaş Çikolata kistleri geçmiyor büyümesi engelleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Çikolata kistleri geçmiyor büyümesi engelleniyor

Çikolata kistleri ameliyatla temizlense bile yeniden oluşabilir. Sadece büyümesini engellemek için ilaçlar veriliyor. Yoksa bu kistler menopoza girinceye yani adetten kesilinceye kadar sizinle kalır.

Menopoz için erken değil mi?

29 yaşındayım, adet düzensizliği için doktora gittim. Bana menopoza girdiğimi söyledi. Bu yaşta menopoza girmem normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz herhangi bir yaşta görülebilir. 40 yaşından önce görülürse erken menopoz olarak değerlendirilir. Dolayısıyla 29 yaşında adetten kesilmeniz doğal değil. Çocuğunuz var mı, bahsetmemişsiniz. Yoksa ve tanı gerçekten menopoz ise ne yazık ki doğurganlığınızı yitirmişsiniz demektir.

Haberin Devamı

Tedavisi var mı?

32 yaşındayım, 6 santimlik çikolata kistim var. İki aşılama, 2 tüp bebek denedik, olmadı. Çikolata kistinin ameliyat dışında tedavisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometrioma yani çikolata kistlerinin kesin tedavisi yoktur. Ameliyat sonrasında bile tekrar oluşma ihtimali vardır. Sadece büyümesini engelleyebilecek birtakım ilaçlar mevcuttur. Siz menopoza girinceye kadar bu problem maalesef devam edecektir. Tüp bebekte yeni yaklaşım, gerekmedikçe çikolata kistlerini ellememektir. Tabii ki bulunduğu yere olan etkileri, boyutu ve hastaya yaratttığı şikayetler de göz önüne alınacaktır.

Ağrının nedeni o kitle mi?

42 yaşındayım, 15 yıllık evliyim. Üç yıl önce myom ameliyatı oldum. Şimdi adet görürken çok sancı çekiyorum. Doktora gittim, bana “Rahmin içinde kitle var” dedi. Bu ağrıların başka nedeni olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahminizin içinde doktorunuzun bahsettiği kitle tekrar myom mu? Bunu aydınlatmak gerekir. Rahim içindeki yapı, ağrı veya kanamayla kendini belli edebilir. Ama ağrının başka bir sebepten olup olmadığını sizi ancak muayene ettikten sonra söyleyebilmek mümkündür.

Sancım devam ediyor

30 yaşındayım ve 2 aylık hamileyim. Sürekli sancım var. Doktora gittim, ilaç verdi ama geçmedi. Beş gün hastanede kaldım, serum verdiler. Yine aynı şikayetlerim devam ediyor. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamilelikte sancı, zaman zaman kasılma hissi olabilir. Tüm tetkikler yapıldı ve sancılarınızın altında problem tespit edilmediyse, kanama eşlik etmediği sürece bu durumun hamileliğinizden kaynaklandığını düşünmüyorum. Niçin hastanede yattınız, niçin serum verildi? Keşke bunları doktorunuzla paylaşsaydınız. Çünkü gördüğüm kadarıyla bu tedavi size fayda sağlamamış. Dilerseniz ikinci görüş alabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder