Opr. Dr. Hande Akbaş Çocuk istenince sorun çıkabilir
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk istenince sorun çıkabilir

Doğum yapmamış kadına korunmak için spiral takılmasını önermiyoruz. Çünkü spiral bazen genital enfeksiyonlara yol açarak tüpleri tıkayabiliyor. Bu da çocuk istendiği zaman sorun yaratıyor.

Kaşırken patladı

28 yaşındayım. 2 gün önce vajinada su kabarcığı şeklinde, ağrılı ve kızarık bir yapıya rastladım. Kaşırken patladı ve o bölge kabuklandı. Bu nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz lezyon uçuk virüsü olarak kabul edilen Herpes simpleks tip 2’e bağlı olabilir. Bu virüs ilişkiyle geçer ve vücuda bir kere girdikten sonra o bölgedeki sinir köklerine yerleşir. Bağışıklık sisteminiz zayıflayınca tekrar alevlenir. Alevlenme sıklığını azaltmak ya da iyileşme süresini kısaltmak amacıyla bazı antiviral ilaçlar var. Ama bunların hiçbiri virüsü yok etmez. Kesin tanı için kan verin ve tedavi olun.

Haberin Devamı

Spiral taktırsam mı?

29 yaşındayım. Doğum kontrol hapı kullanamıyorum. Spiral taktırsam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmadıysanız spirali önermiyoruz. Çünkü spiral bazen genital enfeksiyonlara yol açarak tüplerde tıkanmaya neden olabilir ve çocuk istediğinizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ama geçmişte doğumunuz varsa en doğru yöntem spiraldir. Eğer spiral de uygun değilse, o zaman aylık veya 3 aylık iğneler var. Bunların pıhtı atma üzerine olumsuz etkileri yok, rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Emzirebilir miyim?

24 yaşında kızım. Meme uçlarım çıkmıyor. Doktora gitmeden halledilebilecek bir hastalık mı? Çocuğum olursa emzirebilir miyim? Ameliyat olmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin durumunuzda anne olan birçok kadın vardır. Plastik cerrahlar bu işi operasyonla çözebildikleri gibi ameliyat olmayı tercih etmezseniz o zaman silikondan yapılmış meme başlarıyla da bebeğinizi rahatlıkla emzirebilirsiniz.

Mantar bitmiyor

Sürekli tekrar eden mantar enfeksiyonum var. Birçok ilaç denedim, doktor gittim, çözüm yok. Erkek arkadaşımla beraber de tedavi olduk. Ama iyileşmedi. Bu durum hayatımı çok etkiliyor, ne olur yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazı mantarlar hatta uzun süredir devam edip ezbere tedavi uygulananlar genellikle birçok ilaca karşı dirençli olabiliyor. Bu nedenle mutlaka vajinal kültür aldırmanızı ve üreyen bir mantar türü olursa ona hassas olan ilaca başlanmasını öneririm. Aksi taktirde yaşam konforunuz etkilenir ve hiçbir şekilde iyileşme gözlenemez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder