Opr. Dr. Hande Akbaş Çocuk sahibi olmak istiyor musunuz?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk sahibi olmak istiyor musunuz?

Çikolata kistleriyle seyreden endometriozis menopoza kadar ilerleyen bir rahatsızlık. Bu hastalıkla boğuşan kadının kistleri büyümeden, yenileri oluşmadan, yumurta rezervi azalmadan anne olması iyi olur. Yoksa ilerleyen zamanlarda bebek sahibi olmak zorlaşabilir.

HPV varmış

Rahim ağzımda HPV teşhisi konuldu. Doktorumun tavsiyesi ile bu hafta leep yapıldı. Ama eşime bir test yapmadık. Bu virüs onda da olabilir mi? Oa da test yapılmalı mı? Bu virüsü ondan kapmış olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsü cinsel ilişki sonucu bulaşır. Eşinizle korunmasız ilişkiye girdiyseniz zaten benzer HPV tipleri ikinize bulaşmıştır. Erkeklerde sürüntü örneğinde HPV tip tayini yapılması, HPV’nin örnekte saptanma ihtimali daha düşük ve peniste kanser görülme riski de çok az olduğundan genellikle pek uygulanmaz.

Haberin Devamı

İkiniz de benzer HPV tiplerini taşıdığınızdan tekrar almanız gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Ayrıca yüksek riskli tip HPV taşıyorsanız zaten ömür boyu düzenli aralıklarla takip edilmeniz gerektiğinden başka tipleri alıp almadığınızın da önemi kalmamış oluyor.

Çikolata kistim varmış

28 yaşında, 10 yıldır evli kadınım. Tedavi olduğum halde çocuk sahibi olamıyorum. Çikolata kisti teşhisi konuldu. Şimdi tüp bebek için bekliyorum. Adetlerim düzenli olduğu halde her kadından gelen beyaz akıntı benden gelmiyor. Sizce neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani çikolata kistleriyle seyreden hastalık ilerleyici bir durum olup ben hastalarıma kistler büyümeden, yenileri oluşmadan, yumurta rezerv ve kalitesini etkilemeden hatta tüplerin yapısını bozmadan bir an önce gebe kalmalarını öneririm.

Eğer 6 ay içinde kendi kendilerine hamile kalamazlarsa da derhal tedaviye başlarım. Sizin 10 yıl boyunca çok vakit kaybettiğinizi düşünüyorum. Artık daha öte bir adım atmadan bu işin ehli, sizi kapsamlıca araştıracak bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Az adet görüyorum

30 yaşında kızım ve bekarım. Benim sorunum çok az adet görmem ve bu dönemin çok uzun sürmesi. Daha önce doktora gittim, muayene etmedi. Bekar olduğum için rahim yolumun çok dar olduğunu söyledi. Çok endişeleniyorum.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakire kadınlar muayene edilemez diye bir kural yoktur. İdrara sıkışık bir şekilde gidersiniz karından ultrason yapılarak rahim ve yumurtalıklarınız çok rahat incelenebilir. Rahim yolu bekarlarda dar diye bir açıklama ne yazık ki bilimsel değil.

Öyle olsaydı ilişkiye girmemiş tüm kadınlarda sizdeki gibi az ama uzun adet görme söz konusu olurdu. Size önerim ikinci bir hekimden fikir almanız, söylediğim şekilde ultrason ve bazı hormonal testler yaptırmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder