Çoğalmadan tedavi olmaya çalışın

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

HPV’ye bağlı olarak ortaya çıkan siğiller kötü huylu değildir ama yayılmaya eğilimlidir. Virüs vücutta ömür boyu kalır, bağışıklık sistemi zayıflayınca da tekrar görülür. Vakit kaybetmeden ve sayıları artmadan bu siğilleri yaktırın.

Siğiller yeniden çıktı

Eşimin vajinasının kenarında ve kasıklarında siğiller var. Bu siğilleri geçen yıl lazerle yaktırdık. Bir süre ortadan kayboldular ama bugünlerde yine çıktı. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğil olarak adlandırılan kondilomlar HPV’ye (Human Papilloma Virüs) bağlı ortaya çıkan, hijyen ve görsellik açısından rahatsızlık veren, yayılmaya meyilli ancak kötü huylu olmayan yapılardır. Bu virüs vücuda bir kere girince ömür boyu vücutta kaldığından bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir zamanda tekrar nüks edebilir. Bu yıl da vakit kaybetmeden bunları yaktırmanızı öneririm. Aksi taktirde giderek sayıları artar. Bu arada eşiniz bir an önce sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeli, sigara ve kötü alışkanlıkları varsa derhal vazgeçmeli.

Menopoza mı girerim?

35 yaşındayım, evliyim. Sağ yumurtalığımda 10 santim çikolata kistim var. Sol yumurtalığım alındı. Sağ yumurtalığım alındığında menopoza girmekten korkuyorum. Başka bir yöntem ile çikolata kistimden kurtulma şansım yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kistinize yaklaşımda en önemli konu çocuğunuz olup olmadığı. Çocuğunuz yoksa öncelikle bir an önce çocuk sahibi olmanızı öneririm. Eğer bir süredir deniyor ve gebe kalamıyorsanız o zaman bir an önce üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurmalısınız. Şayet çocuğunuz varsa, o zaman direkt ameliyatı düşünmeden önce ağrı gibi şikayetlerinizi kontrol altına alabilmek için ilaç tedavisine başlamanızı öneririm.

Kistiniz epey büyük olduğu için tıbbı tedavi şikayetlerinizi kontrol altına almakta işe yaramayabilir. Size önerim ameliyat gündeme gelirse onu da yine üreme tıbbıyla uğraşan ve endoskopik cerrahi alanında deneyimli bir hekime yaptırmanız. Aksi taktirde ilk ameliyatınızda olduğu gibi yumurtalığınızı tamamen alan ya da zarar vererek yumurtlamanızın kesilmesine yol açan bir cerrahi işlem geçirebilirsiniz.

Hamile olabilir miyim?

12 Haziran adetimin son günüydü ve ilişkiye girdim. 24 saat sonra ertesi gün hapı içtim. Bir gün sonra ilişkiye girdim, bu sefer hap almadım. İlişkiden sonra koyu sarımsı, beyaz bir pıhtı geldi. Ama önemsemedim. Adet dönemim geldi ama hiçbir belirti yok. Bu beni tedirgin ediyor. Acaba hamile olabilirmiyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün hapları adet düzensizliğine sebep olabileceği gibi ne yazık ki yüzde 100 koruyucu değil. Hapa rağmen gebelik görülebilir. Size önerim önce kanda bhcg yani gebelik testi yaptırmanız ve hamile olmadığınızdan kesin emin olmanızdır. Gebelik yoksa bir süre daha bekleyin. Adet görmezseniz kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder