Opr. Dr. Hande Akbaş Daha önce düşük yaptıysanız...
HABERİ PAYLAŞ

Daha önce düşük yaptıysanız...

Erken dönem düşüklerinin yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklanıyor. Yeni gebeliğe başlamadan çiftin genetik testleri yapılmalı, kadında kanama pıhtılaşma sorununa bakılmalı, rahim filmi çekilerek tüpler incelenmeli ki düşük riski en aza insin...

2 KEZ DÜŞÜK YAPTIM

33 yaşındayım, anne olmak istiyorum. Bugüne kadar 2 kez düşük yaptım. Tedavisi var mıdır? CEVAP Sevgili okuyucum, 2 kez gebe kalabilmişsiniz. Erken dönemde gebelik kayıplarının yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklandığı için öncelikle sizin ve eşinizin genetik testleri yapılmalı. Sonrasında sizde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı ona bakılmalı. Son olarak da rahim filmi çekilerek acaba rahminizde doğuştan gelen yapısal bir bozukluk ya da tüplerinizde sıkıntı var mı araştırılmalı. Tüm bu yapılan araştırmalar sonucunda sorun tespit edilebilirse bu soruna yönelik tedavi uygulanarak bir daha düşük yaşama ihtimaliniz en aza indirilmeye çalışılır.

Haberin Devamı

DİŞ AĞRISI ÇEKİYORUM

Hamileyim ve dünden beri diş ağrısı çekiyorum. Diş hekimime gittim, kanal tedavisi gerekebileceğini söyledi. Bunun için de röntgen çekip kanalları görmesi lazımmış. Sizce ne yapmalıyım? Bebeğim zarar görür mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğinizin ilk 3 ayı geçtiyse karın bölgenize koruyucu plak yerleştirilerek rahatlıkla diş röntgeni çektirebilirsiniz. Bebeğinize zararı olmaz. Eğer gebeliğinizin ilk 3 ayı içindeyseniz öncelikle ilaçlarla ağrıyı kontrol altına alıp 3 ay tamamlanıncaya kadar mümkünse zaman kazanmanızı öneririm. İlk 3 ay çok hayati gerekçe olmadıkça X-ray ile teması önermemekteyiz.

ÇOCUK SAHİBİ OLAMADIK

26 yaşında, 8 aylık evli kadınım. Bir süre önce akıntı şikayetiyle doktora gittim. Doktorum vajinal yoldan kullanılan bir tablet verdi. Bunun eşime de geçebileceğini belirtti. Eşimle 3 aydır korunmuyoruz ama çocuk sahibi olamadık. Bu akıntı yüzünden olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlarda vajinal enfeksiyonlar en sık rastlanılan jinekolojik şikayetler arasındadır. Makat bölgesi, tuvalet, havuz v.b. dış kaynaklardan enfeksiyon alabileceğiniz gibi partnerinizden de almış olabilirsiniz. Bu sebeple çoğu vajinal enfeksiyonun en doğru tedavisi ilişkide olduğunuz kişinin de tedavisini içerir.

Haberin Devamı

Aksi taktirde sizi iyileştirsek bile partneriniz iyileşmediği sürece size her ilişkide aynı enfeksiyonu tekrardan bulaştıracaktır. Korunmayı bırakalı henüz 3 ay olmuş, genç olduğunuzdan size önerim en az 9 ay daha kendi kendinize denemeniz. Eğer bu süre sonunda gebe kalamazsanız o zaman bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder