Opr. Dr. Hande Akbaş Daha temiz olsun isterken sorun çıkabilir
HABERİ PAYLAŞ

Daha temiz olsun isterken sorun çıkabilir

Vajinal bölgenin temizliği önemli. Ama o bölgeyi sabun ya da duş jeliyle yıkamak, jeller ve ıslak mendillerle temizlemek yanlış. Çünkü vajinanın pH değeri ile cildimizinki farklı, en iyiyi yapmak isterken sorun yaşamayın.

Zararlı mı?

26 yaşındayım. Vajina bölgemde kötü kokular oluyor. Bu yüzden vajina için kullanılan jellerle vajinal duş yapıyorum. Ama zararlı olabileceğini okudum. Gerçekten bir zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, piyasada bu bölgenin temizliğine yönelik birçok ıslak mendil, yıkama jelleri bulunuyor. Ne yazık ki bu tür ürünlerin çoğu Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ürünler değil, keza çoğu eczane dışında hatta süpermarketlerde bile satışta.

Haberin Devamı

Bu tür ürünleri kesinlikle önermiyorum. Ama bazı hastalarımın duşta vajinal bölgeyi de duş jeli ya da sabunla yıkadıklarını biliyorum. Bu da doğru değildir. Çünkü cildimizin pH değeriyle vajinal bölgenin pH değeri aynı değildir.

Bu sebeple o bölgeyi sadece suyla yıkamak en doğrusu olmakla birlikte eczanelerde satılan pH değeri aynen vajinanınki gibi asidik olan yıkama solüsyonlarıyla günde 1 kere nohut büyüklüğü kadar ellerine dökerek yıkayabilirler.

Yara tekrar yakılır mı?

36 yaşındayım, 6 yıl önce servikste yara vardı ve yaktırdım. Acaba yaranın tekrar oluşması mümkün mü? Eğer çıkarsa ikinci kez yara yaktırılır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kişisel olarak hastanın vajinal smear sonucu temizse ve ilişki sonrası kanama yaşamıyorsa gerekmedikçe rahim ağzında yara diye tabir edilen kızarıklığın yakılma ya da dondurulmasına karşıyım.

Bu durumun nedeni uzun süredir var olan kronik vajinal enfeksiyonlar olduğundan bu enfeksiyon tedavi edildiğinde vücudunuz o bölgedeki yarayı da tamir edebilecektir. Keza bu tedavi yapılmadan direkt o bölgeyi yakmak enfeksiyon halen devam ettiği için yaranın bir süre sonra tekrar oluşacağının göstergesi.

Yine kist oluşur mu?

İlaç kullandım, bir iğne yapıldı. Aşırı ağrım oldu ve kistler yaptı. Aşılama tedavisine geçince çatlatma iğnesi yapılıyormuş. Acaba yine kist oluşur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiklerinizin hepsi sizde folikül yani yumurta kistlerinizi büyütecek ilaçlar. Bu ilaçları kullanmamızdaki amaç zaten sizde kontrollü bir şekilde kist oluşturmaktır. Bu kistlerin tümü basit kistler olup bir sonraki adetinizle beraber vücuttan atılırlar.

Haberin Devamı

Aşılamada hedef, en fazla bir ya da iki yumurta büyütülmesi olmalı. Aksi taktirde çoğul gebelik riski bulunur. Bu nedenle bu ilaçlar deneyimli ellerde kullanılmazsa yan etkilere neden olabileceğinden dikkatli kullanılmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder