Opr. Dr. Hande Akbaş Diğer testlerde sorun varsa
HABERİ PAYLAŞ

Diğer testlerde sorun varsa

Hamilelik sırasında kadınlara bebekte genetik bir sorun olup olmadığını araştırmak amacıyla tetkikler yapılır. Tüm bunlar yapıldıktan sonra duruma bakılır. Sorun varsa yüzde 100 güvenilirliği olan amniyosentez yapılır. Ama amniyosentez işin uzmanı bir doktor tarafından yapılmalı.

Neden 3’lü test istendi?

36 yaşında, 2 yıldır evli kadınım. 4 aylık hamileyim. Doktor 3’lü test istedi. Bu ne anlama geliyor? Bu test niçin yapılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin 4’üncü ayında bebekte genetik sorun var mı araştırmak için yapılacak 4 tetkik bulunur. Üçlü test, bebeğin bazı ölçüleri sizden alınan kandaki hormon düzeylerinizle birleştirilerek kromozomal bozukluklar açısından bazı riskler belirlenmesine dayanır.

Haberin Devamı

Bunun bir üst testi dörtlü tarama testidir. Bu tetkikte bakılan hormon sayısı fazladır, testin güvenirliği daha yüksektir. Genellikle bu iki testte sorun varsa başvurduğumuz 2 test daha bulunur. İlk test 10’uncu haftadan itibaren yapılır.

Bebekten anneye geçen bazı hücrelerin DNA’sına bakılarak bebekte sorun olup olmadığı araştırılır. Yüzde 99’a yakın güvenirliği bulunur. Son olarak yüzde 100 güvenirliği olan test amniosentez var.

Yazdığım diğer testlerde sorun olduğu zaman başvurulan tanı testidir. Son olarak başvurulmasının sebebi, en ehli ellerde yapılsa bile işleme bağlı olarak 1/300 gebeliğin düşükle sonuçlanabilmesiir. Önerim ilk 3 tetkikten birini yaptırmanız, anormal bir sorun saptanması halinde de amniyosenteze başvurmanızdır.

Gebe kalmak istiyorum

25 yaşındayım, 2.5 ay önce 8 haftalık hamileliğim sonlandırıldı. Şu an adetim düzensiz. Doktor, rahimde kan pıhtısı olduğunu söyledi ve ilaç verdi. Yeni gebelik istiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle gebeliğinizin neden devam etmediği araştırılsın. Sanırım gebeliğiniz kürtaj ile sonlandırıldığından rahim filmi çekilerek hem rahminizin hem de tüplerinizin son durumu görülmeli.

Ayrıca size ve eşinize genetik analiz yapılarak kromozomal bir bozukluk var mı yok mu bakılmasında fayda olacaktır. Adetleriniz düzene girmedikçe gebe kalmanız da zor olacaktır. Bu sebeple adetlerinizin de bir an önce normale döndürülmesi gerekir. Eğer düzensizlik devam ederse tüp bebek gibi daha ileri yöntemlere başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Gebe miyim?

Evliyim, 1 aydır adet görmüyorum. Hiç bu kadar gecikmemişti. Doğum kontrol ilacı da kullanıyorum. Gecikmeden 3 hafta sonra test yaptım, hiçbir şey çıkmadı, başka ne olabilir? Hamile olup olmadığımı kesin olarak nasıl öğrenebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacını kullanırken adet olmamanız mümkün değil. Muhtemelen ilacınızı düzenli almıyorsunuz ya da yeni başladınız. İdrardaki testler bazen yanlış negatif sonuç verebilir. Öncelikle kanda gebelik hormonu baktırın. Sonrasında adet söktürücü kullanarak adet gördükten sonra doğum kontrol ilacına başlayın. Tüm bunları başvuracağınız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı size planlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder