Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik riski artış gösterir
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik riski artış gösterir

Tüplerini bağlatan ama sonra gebe kalmak isteyen kadının izleyeceği iki yol var. Biri tüplerin ameliyatla açılması, ikincisi de tüp bebek yöntemi. Tüplerin onarılmasından sonra dış gebelik riski yüksek olduğundan tüp bebeğin tercih edilmesi daha akıllıca...

Gebe kalmam mümkün olur mu?

35 yaşındayım. 2 çocuğum olduğu için 5 yıl önce tüplerimi bağlattırdım. Yakında ikinci kere evlenmek üzereyim ve eşim çocuk istiyor. Sizce benim tekrar gebe kalma şansım var mı?

CEVAP: Değerli okuyucum, tüpler bağlandıktan sonra tekrar hamile kalabilmeniz tabii ki mümkün. Ama ne yazık ki bunun doğal yollarla olma ihtimali yok. Tüplerin bağlanmasından sonra bunu düzeltici ameliyatlar yapılsa bile başarı oranları çok düşük olduğundan bu operasyonu geçirmek yerine direkt tüp bebek yaptırmanızı öneririm. Tüpleri onarıcı operasyonlardan sonra dış gebelik riski de epey yüksek olduğundan bu ameliyat ile vakit kaybetmek yerine direkt tüp bebek yaptırmanız en doğru tercih olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle...

Haberin Devamı

Zaman mı kaybediyoruz?

Eşimde tek taraflı varikosel tespit edildi. Spermiyogram sonuçlarını size yazıyorum. Sonuçlarımızı iki farklı doktor gösterdik. Biri “Varikosel ameliyat düşünülebilir” dedi. Diğer doktor “1 yıl deneyin, olmazsa bakalım”dedi. Eşim şimdi bir ilaç kullanıyor. Acaba biz normal yoldan gebelik bekleyerek zaman mı kaybediyoruz?

CEVAP: Sevgili okuyucum, eşinizin şu anki mevcut spermleriyle sizde eşlik eden başka bir bulgu yoksa kendi kendinize hamile kalabilirsiniz. Varikosel ameliyatları sonrası sperm sayısında malesef her zaman anlamlı değişiklikler olmayabiliyor. Eşinizin yumurtalıklarında ağrı gibi bir bulgu yaratmadığı sürece varikosel ameliyatı yapılması sizin gebe kalabilme şansınızı çok değiştirmeyecektir. Bazen ameliyat sonrası sayı daha da azalabilir. O zaman tüp bebek yapmak zorunda kaldığımız vakalar olmaktadır. 6 ay kendi kendinize deneyin, hamilelik gerçekleşmezse daha başka tetkiklerin yapılarak detaylı incelenebilmesi için buraya gelebilirsiniz.

Yeniden tüp bebek denesek?

Haberin Devamı

İki kere tüp bebek denedik, eşimde varikosel çıktı, ağrısı yok. Sperm sayılarını size yazıyorum. Yeniden tüp bebek denemeyi istiyoruz. Acaba sperm kalitesini arttırması bakımından eşim önce varikosel ameliyatı olmalı mı?

CEVAP: Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz sayıda spermler arasında mutlaka sizin yumurtalarınıza yetecek miktarda hareketli ve düzgün görünümde sperm bulunabileceği düşüncesindeyim. Bunun için ameliyat olmak yarardan çok zarar getirebilir. Keza yüzbinler çıkmış sayı tekrar çok düzebilir. Size önerim bu konuda deneyimli bir doktora başvurarak öncelikle tüp bebekte tam olarak neden gebe kalamadığınızın araştırılması yaptırın. Sadece sorun sperm kaynaklı olmayabilir. Tüm bunlardan sonra ikinci denemeyi farklı fakat deneyimli bir merkezde denemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder