Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik riski artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik riski artıyor

Tüplerini bağlatan ve sonradan hamile kalmak isteyen kadınların izleyeceği iki yol var. Ya tüpler ameliyatla açılacak ya da tüp bebek gündeme gelecek. Tüplerin onarılmasının ardından dış gebelik riski yüksek. Bu nedenle tüp bebeğin tercih edilmesi daha uygun...

Nasıl korunmalıyım?

32 yaşındayım. HPV genital bölgemde yanmaya neden oluyor. Doktor krem ve ilaç verdi. Ama yine tekrarladı. Neden tekrarlıyor? Ayrıca HPV virüsünün çıkmaması için nasıl korunmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsü genital bölgede yanma yapmaz. Sadece siğil benzeri yapılar oluşturur. Ağız yoluyla tedavisi yoktur. Krem yoluyla uygulanan tedaviler de HPV’yi yok etmez, siğil benzeri yapıların kaybolmasına yardımcı olur. Ne yazık ki HPV virüsü vücuda bir kez girdikten sonra ömür boyu sizinle yaşar. Vücut direnciniz azalınca siğiller yeniler. Rahim ağzına da yerleşerek kansere yol açma riski bulunduğundan vajinal smearinizi düzenli olarak yaptırın.

Haberin Devamı

Gebe kalır mıyım?

39 yaşındayım. 2 çocuğum olduğu diye 3 yıl önce tüplerimi bağlattım. İkinci kez evlenmek üzereyim ve eşim çocuk istiyor. Sizce benim tekrar gebe kalma şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüpler bağlandıktan sonra tekrar hamile kalabilmeniz tabii ki mümkün. Ama ne yazık ki bunun doğal yollarla olma ihtimali yoktur. Tüplerin bağlanmasından sonra düzeltici ameliyatlar yapılsa bile başarı oranları çok düşük olduğundan bu operasyonu geçirmek yerine direkt tüp bebek yaptırmanızı öneririm. Tüpleri onarıcı operasyonlardan sonra dış gebelik riski de epey yüksek olduğundan bu ameliyat ile vakit kaybetmek yerine direkt tüp bebek yaptırmanız en doğru tercih olacaktır.

Biri bitiyor diğeri başlıyor

26 yaşındayım, 1 yıldır evliyim. Bir süredir vajinal akıntım var. Tahlil sonucunda clue hücresi bulundu. Tedavi verdiler. Ama mantar-iltihap kısır döngüsüne girdim. Biri bitiyor, diğeri başlıyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, clue cell denilen hücreler genellikle bakteriyel vajinoz denilen vajinanın bir iltihabi durumudur. Antibiyotikle kolaylıkla tedavi edilebilir. Ama sizin de bahsettiğiniz gibi antibiyotik kullanımı vajinadaki yararlı bakterileri de öldüreceği için mantar hücrelerinin baskın hale gelmesine neden olarak sizde kaşıntıya sebep olabilir. Böyle durumlarda her iki nedene de yönelik ilaç tedavisi birlikte verilerek durum kolaylıkla atlatılabilir. Sizde mantar enfeksiyonu sık tekrar ediyorsa, o zaman mutlaka bir şeker yüklemesi de yaptırarak altta yatan diyabet veya benzeri bir hastalığınız olup olmadığının araştırılmasını öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder