Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik riski artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik riski artıyor

Çocuk istemediğine karar verip tüplerini bağlatan kadın yeniden anne olmaya karar veriyor. Bu durumda tüpleri ameliyatla açtırmak yerine tüp bebekle çocuk sahibi olun. Çünkü ameliyatın başarısı düşük ve dış gebelik riski artıyor.

Ne zaman gideyim?

Bir ay önce spiral taktırdım. Muayeneye gitmem gerekiyor mu? Adet görürken mi gideyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan 1 ay sonra genellikle hastalarımızı kontrole çağırırız ve spiralin yerinde olup olmadığını kontrol etmek isteriz. Lütfen spiralinizi takan hekiminize muayene olun. Adet görüyor olmanız gerekmez.

Haberin Devamı

Eşim çocuk istiyor

Tüplerimi bağlattım ve ikinci kez evlendim. Yeni eşim çocuk istiyor. Acaba tüplerimi açtırsam tekrar hamile kalabilir miyim? Tüplerimi açtırmak için büyük bir hastaneye mi gitmem gerekiyor ya da özel hastanede de açtırabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüpleri açtırma ameliyatının başarısı ne yazık ki epey düşük. Ayrıca bu ameliyatın yapılması dış gebelik riskini de artırır. Bu sebeple tekrar anne olmak istiyorsanız sizin yapabileceğiniz en doğru yaklaşım tüp bebek yaptırarak çocuk sahibi olmayı denemektir.

Yumurtalıkları yokmuş

15 yaşında bir kızım var. Ergenliğe girmediği için (adet görmedi, kıllanma, meme büyümesi yok) hastaneye götürdük ve doğuştan yumurtalıklarının olmadığını söylediler. Bize hiç çocuk sahibi olamayacağını anlattılar, dünyam başıma yıkıldı. Acaba ne yapmamız gerekiyor? Kızımın da psikolojisi bozuldu. Yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşadığınız şokta haklısınız. Bir kızda kıllanma, memelerde büyüme ve adet görememe olmaması yumurtalıkların çalışmadığına ya da bulunmadığına işaret eder. Öncelikle kızınızın genetik yapısına bakılmalı. 15 yaşında olduğu için hayata küsmesin. Çünkü tüm alanlarda olduğu gibi tıpta da hızlı teknolojik ilerlemeler oluyor.

Kök hücre gibi yapılarla organlar yapılabilir. Bu nedenle lütfen üzülmek yerine çocuk endokrinoloji uzmanına başvurun. Genetik yapı normalse öncelikle kızsal yapıların gelişimi sağlanmalı bir an önce ergenlik çağındaki bu kızımızın psikolojisi düzeltilmeli. Çocuk sahibi olmasına kadar çok ümit verici gelişmeler olacağına ben kesin gözüyle bakıyorum, endişelenmeyin.

Haberin Devamı

Çikolata kistiymiş

3 yıllık evliyim. 8 ay önce şiddetli kanamam oldu ve doktor çikolata kistim olduğunu söyledi. İlaç tedavisi gördüm, kist kaybolmuş. 3 aydır ilişkide yanma ve kanamam var. Bu durum hamile kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri şiddetli kanama yapmaz. Ayrıca gerekli tıbbi ya da cerrahi tedavi olmadan kendi kendine de kaybolmaz. Kistinizin endometrioma yani çikolata kisti olmadığını düşünüyorum.

İlişki sırasında acı, yanma kanama çoğunlukla vajinal enfeksiyonların belirtisidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurup vajinal smear aldırın. Sonuç normalse enfeksiyona yönelik tedaviye başlamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder