Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik riskini arttırır
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik riskini arttırır

Genç kadınlarda istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için kordonların bağlanması hayati bir neden yoksa tercih edilmemeli. Çünkü daha sonra anne olmak isterseniz işler zorlaşıyor. Kadın ameliyat edilerek tüpler yeniden açılsa bile başarı şansı düşük, ayrıca dış gebelik riski artıyor.

Sonuç negatif çıktı

41 gün oldu, adet görmedim. Sonra başladı, çok az kan geldi. Gebe değilim. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, test doğru zamanda yapıldıysa ve negatifse gebelik yoktur. Bunun dışındaki nedenlerin araştırılması için muayene olun. Yumurtalıklarda kist gecikme, lekelenme yapabilir. Ayrıca aile hikayenizde varsa yumurta rezerviniz azalmaya başladığı için de adetiniz gecikmiş olabilir.

Haberin Devamı

Kordonları bağlattım

36 yaşındayım, 8 yıl önce kordonları bağlattım. Bağlıyken hamile kalma ihtimali olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 28 yaşında tüplerin bağlanması gibi geri dönüşü çok zor bir korunma yöntemini ben önermiyorum. Bu hayati bir neden olmadıkça başvurulması gereken en son yöntem. Tüplerin tekrar uc uca bağlanması yöntemini uygulayan hekimler olsa bile ne yazık ki bu yöntemin başarısı epey düşük ve dış gebelik riskini arttırıyor. Sizin için en sağlıklı yol tüp bebek yöntemidir.

Nasıl öğrenirim?

Evliyim, 1 aydır adet görmüyorum. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum. 3 hafta sonra test yaptım, gebelik yok. Kasık bölgemde ve belimde de ağrılar oluyor. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacını kullanırken adet olmamanız mümkün değil. Muhtemelen ilacınızı düzenli kullanmıyorsunuz ya da yeni başladınız. İdrarda yapılan testler bazen yanlış negatif sonuç verebildiğinden öncelikle kanda gebelik hormonu baktırmanızı sonrasında adet söktürücü kullanarak adet gördükten sonra doğum kontrol ilacına başlamanızı öneririm. Bütün bunları başvuracağınız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir meslektaşım planlayacaktır.

Yeniden hamile kalmak istiyorum

27 yaşındayım, benim 2.5 santim kadar bir kistim var. Doktor bana hamileliğe engel olacağını söyledi. 2 ay önce düşük yaptım. Yeniden hamile kalmak istiyorum. Acaba şansım var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıkta birçok kist çeşidi görülebilir. Bunların birçoğu kendiliğinden geçebildiğinden detaylı araştırma yapılıp iyi huylu olduğu düşünülürse takibe alınır. Eğer büyümüyorsa, bu boyuttaki kistlere genellikle müdahale yapılmaz. Düşüğünüzün kistinizden kaynaklandığını sanmıyorum. Düşüğün tekrarlamaması için bebeğinizi neden kaybettiğinizin iyi araştırılmasını öneririm. Kistinizde her ay eğer büyüme veya görüntüsünden değişme yoksa 3 ayda bir takip ettirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder