Opr. Dr. Hande Akbaş Dış gebelik sonrası 6 ay korunun
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebelik sonrası 6 ay korunun

Dış gebelik iğne yapılarak sonlandırıldıysa çiftin 6 ay süreyle korunması şart. Bu dönemde gebelik olursa iğnenin yan etkileri nedeniyle bebekte yapısal bazı anormallikler meydana gelebilir.

Daha bekleyelim mi?

28 yaşındayım. Kontrolde yumurtalıklarımın yeterli boyuta ulaşmadığı anlaşıldı. Çatlatma iğnesi verildi. Hamile kaldım ama dış gebelikmiş. İğneyle sonlandırıldı. Doktor “3 ay bekleyin” dedi. Başka bir doktora “6 ay beklemek gerekir, sonra rahim filmi çekilir” dedi. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Dış gebelik gibi zor bir hadiseyi ameliyat olmadan atlatmışsınız. Bu iğneden sonra çiftin 6 ay korunması ve asla gebe kalmaması gerekir. Bu iğne, bebekte bazı yapısal anormallikler yapacak kadar ciddi yan etkileri olan güçlü bir ilaçtır. 6 ay beklemeniz bu açıdan çok doğru olmuş.

Haberin Devamı

Benim de önerim tekrar gebelik denemeden önce mutlaka rahim filmi çektirmeniz. Geçmişte dış gebelik yaşamanız özellikle tüplerinizde birtakım sıkıntılar olabileceğini düşündürdüğünden bunu ekarte ettirmenizi öneririm. Filminizde sıkıntı yoksa artık tekrar çocuk deneyebilirsiniz. Film sonucuna göre tüplerinizde sorun saptanırsa önce bunun giderilip sonra gebelik denemenizi öneririm aksi taktirde dış gebelik olabilir.

Şansım var mı?

30 yaşındayım. Şimdiye kadar korunuyorduk. Bir aydır korunmuyoruz, hamilelik olmadı. Adetim biteli 7 gün oldu. Bittiğinden beri 2 kez beraber olduk. Sizce hamile kalma şansım ne kadar? Adetlerim düzenli. Bir de memelerimde ağrılar olmaya başladı. Gebelik belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı bir çiftin düzenli ilişkiyle her ay gebe kalabilme olasılıkları yaklaşık yüzde 20-25. Korunmayı bırakalı 1 ay olmuşken gebe kalamazsanız bu sizi hayal kırıklığına uğratmamalı. Eşinizin spermlerinde sorun yoksa, yaşınız genç olduğu için 1 yıla kadar deneyin.

Olmuyorsa o zaman doktora başvurun ki neden hamilelik oluşmuyor, bakılsın. Memelerde ağrı adet öncesi de olabilir gebelikte de olabilir. Eğer hamile değilseniz lütfen bir meme ultrasonu çektirerek kistik yapılar var mı baktırın.

Haberin Devamı

İlacın yan etkileri mi?

25 yaşında, 2 yıllık evliyim. Çocuğum yok. Polikistik over’im var. Doktor tavsiyesiyle hormon ilacını kullanıyorum. 3 ay oldu, cilt problemlerim arttı, ara kanamam oluyor. Bazen de ilişki sırasında kan geliyor. Bunlar ilacın yan etkileri olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu an çocuk istiyor musunuz? İstiyorsanız doktorunuzun adetlerinizi düzene sokmak amacıyla başladığı ilacı kullandığınız sürece hamile kalamazsınız. Bu bir tür doğum kontrol ilacı olup adet düzensizliğinizi kontrol altına alabilmek, sivilcelenme gibi polikistik over sendromuna bağlı şikayetlerinizi gidermek amacıyla verilir.

Ara kanamalar veya ilişki sonrası kanamalar ilacı düzensiz kullanmanız halinde olabilir. Ama Altta yatan önemli bir patolojinin de başlangıcı olabileceğinden size önerim jinekolojik muayenenizi gecikmeden yaptırmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder