Opr. Dr. Hande Akbaş Diyet ve spor işe yarayacaktır
HABERİ PAYLAŞ

Diyet ve spor işe yarayacaktır

Haberin Devamı

Adet düzensizliği, kilo fazlalığı ve insülin direnci gibi sorunlarla ortaya çıkan polikistik over sendromunun kesin tedavisi yok. Hastanın şikayetlerine göre ilaç veriliyor. Diyet yapar, sporunuzu ihmal etmez ve fazla kilolardan kurtulursanız adetleriniz düzene girecektir...


Tüplerimi bağlatayım mı?

34 yaşında 1 çocuğum var. 2 ay sonra ikinciyi dünyaya getireceğim. Doktorum “Ameliyatta tüpleri bağlayalım” diyor. Siz ne dersiniz? İleride bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben 34 yaşında bir kadının tüplerinin bağlanmasına karşıyım. Günümüzde pek çok korunma yöntemleri bulunmaktadır. Tüp bağlama aynı zamanda yumurtalıklara giden kan akımını da bozabileceğinden gerekmedikçe bu yönteme başvurulması taraftarı değilim.

Yumurtalıklarımda kist varmış

18 yaşıma yeni girdim. Doktor yumurtalıklarımda kist olduğunu söylüyor. 16 yaşındayken 1 yıl boyunca adet olmayınca kistim olduğunu öğrendim. Bu yüzden adet göremiyorum. Kanamanın başlaması bazen 3, bazen 5 ayı buluyor. İleride kısır olma ihtimalim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen size bahsedilen kistik durum polikistik over hastalığına bağlı minik kistlerden oluşan durumdur. En sık adet düzensizliğiyle karşımıza çıkar. Henüz yaşınız çok genç olduğundan şu an için diyet ve spor yapmanızı, kilonuz fazlaysa verebileceğinizin maksimumunu vermenizi öneririm.

Sadece bunları yapmakla bile adetlerinizi kontrol altına alabiliriz. Polikistik over sendromlu hastalarda adet düzensizliği devam ettiği sürece yumurtlamayla ilgili sıkıntı yaşadıklarından üreme amacıyla bize ihtiyaç duyabilirler. Ama her kadında kısırlığa neden olur diye bir kanıya varmak kesinlikle doğru değildir. Diyelim ki kendi kendinize hamile kalamadınız. Yardımcı üreme tekniklerine en iyi cevap veren grup sizsiniz.

Sanki iltihap geliyor

2 haftadır idrar yaparken yanma ve iltihap gibi bir şey geliyor. Bu neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma sistit denilen idrar yollarındaki iltihabın en sık rastlanan bulgusudur. Bunu önemsemezseniz, şikayetlerinize bir süre sonra ateş, halsizlik gibi bulgular eklenecek iltihap ilerleyerek böbreklerinize kadar yayılacaktır. Bu nedenle size önerim vakit kaybetmeden tam idrar tahlili ve idrar kültürü yaptırıp sonuçlarıyla bir uzmana başvurmanız. Bu tetkiklerin sonucunda mikrop saptanırsa antibiyotik tedavisine başlanmalı ve mutlaka tedavi bitiminde idrar tahliliniz tekrar edilerek iltihabın tamamen geçtiğinden emin olunmalıdır. Günde 2-3 litre kadar sıvı tüketmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder