Opr. Dr. Hande Akbaş Diyet ve spor yaparak menopozu rahat atlatın
HABERİ PAYLAŞ

Diyet ve spor yaparak menopozu rahat atlatın

Menopoza girecek kadında adet düzensizliği ve lekelenmeler başlıyor. Bu yumurtalıkların tembelleştiğini, hormon salınımının azaldığını gösteriyor. Menopozu rahat geçirmek için diyetinize çok dikkat edin ve spor yapın.

Menopoz işareti mi?

48 yaşındayım, doğum yapmadım. Kasıklarımdaki ağrı için doktora gittim. Adetim bitince çikolata renginde lekelenme yaşıyorum. 10 gün sürüyor. Bu lekelenmeler menopoza girdiğimin işareti mi? Eskiden 28 günde bir adet görürdüm, düzeni bozuldu. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz menopoza girmediğinizi anlıyorum. Çok yakın zamanda menopoza girmeyeceğiniz anlaşılıyor. Adet düzensizliğinin başlaması, zaman zaman lekelenme bu yaşta beklenir. Çünkü yumurtalıklar tembelleşiyor ve hormon salınımları azalıyor.

Haberin Devamı

Ateş basması, sinirlilik, terleme dayanılmaz bir hal almadıkça hormon takviyesi alıp bazı kanser risklerini artırmanızı önermem. Ülkemizde menopoz yaşı 51-52 yaş. Son birkaç yıl bu düzensizlik devam edip günün birinde adetleriniz kesilecek. Bu doğal bir süreç olduğundan yediklerinize dikkat ederek, spor yaparak bu süreci en rahat şekilde atlatın.

Yumurtlama oluyor

25 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Gebe kalamadım. Doktor tek tüpümün tıkalı olduğunu, tek tüple gebe kalabileceğimi anlattı. İğne ve ilaç verdi. Yumurtalama oluyor ama gebelik oluşmuyor. Acaba tek tüple hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek tüple elbette hamile kalınabilir. Ama diğer tüpün normal olduğundan ve içinde yer alan ufak tüycüklerin doğru çalıştığından emin olunmalıdır. Bu da ancak rahim filmi çekilerek anlaşılır.

Dolayısıyla HSG denilen bu film çekilmiş ve doktorunuz sorun olmadığını söylemişse ayrıca 2 yıldır gebe kalamamanızı açıklayacak hiçbir başka sorun da tespit edilememişse o zaman aşılamaya geçilebilir. Ancak diğer tüpünüz de etkilenmişse o zaman mecburen tüp bebek yapılması gerekecektir.

Aşı herkesi koruyor mu?

Rahim ağzı kanseri aşısının bulunduğunu söylüyorlar. Gerçekten kanserden koruyor mu? Herkes bu aşıyı yaptırabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu aşı öncelikle henüz cinsel ilişkiye girmemiş kızlara önerilmekte. Hatta son zamanlarda erkek çocuklarına bile ergenlikte bu aşıyı yaptırmaları tavsiye ediliyor. Ne yazık ki bu aşılar sizi rahim ağzı kanserinden tam olarak asla korumaz.

Haberin Devamı

Sadece en sık görülen riskli tiplere karşı bir koruyuculuk söz konusu olduğundan diğer virüs tiplerini alırsanız ne yazık ki kansere yakalanabilirsiniz. Bu yüzden aşı olsanız bile düzenli kontrol gerekir. Ayrıca aşının bazı yan etkileri olduğu ve maddi boyutu da değerlendirilip ona göre yaptırıp yaptırmamaya karar verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder