Opr. Dr. Hande Akbaş Diyet ve spor yapın menopoz rahat geçsin
HABERİ PAYLAŞ

Diyet ve spor yapın menopoz rahat geçsin

Menopoza girecek kadında adet düzensizliği ve lekelenme başlar. Bu dönemi rahat atlatmak için mümkün olduğunca yediklerinize dikkat edin ve spor yapmaya çalışın.

Lekelenme işaret mi?

48 yaşındayım, doğum yapmadım. Kasıklarımdaki ağrı nedeniyle doktora gittim. Adetim bittikten sonra çikolata renginde lekelenmeler yaşıyorum, 10 gün sürüyor. Bu lekelenmeler menopoza girdiğimin işareti mi? Eskiden 28 günde 1 adet görürdüm, düzeni bozuldu. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz menopoza girmediğinizi anlıyorum. Çok yakın zamanda menopoza girmeyeceğiniz anlaşılıyor. Adet düzensizliğinin başlaması, zaman zaman lekelenme bu yaşta beklediğimiz bir durum. Çünkü yumurtalıklar tembelleşiyor ve hormon salınımı azalıyor. Ateş basması, sinirlilik, terleme dayanılmaz bir hal almadıkça hormon takviyesi alıp bazı kanser risklerini artırmanızı önermem. Ülkemizde menopoz yaşı 51-52 yaş. Son birkaç yıl bu düzensizlik devam edip günün birinde adetiniz kesilecek. Bu doğal bir süreç olduğundan yediklerinize dikkat ederek, spor yaparak bu süreci en rahat şekilde atlatın.

Haberin Devamı

Yumurta tembelleşir mi?

İki yıllık evliyiz ve korunuyoruz. Bir yıl daha korunmak istiyoruz. Uzun süre korunmamız çocuk yapmamıza engel olur ya da zorlaştırır mı? Yumurtamın tembelleşmesi mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı ve yumurtalık rezervinizi bilmiyorum. Normal şartlarda kadın ve erkekte problem yoksa 1 yıl daha korunmanız gebe kalamanız açısından hiçbir sorun yaratmaz. Tabii ki bu söylediğim durum kadın yaşının 37’nin altında olduğu koşullar için geçerlidir. Çünkü bu yaştan sonra kadınlarda üretkenlik giderek azalır. Dilerseniz önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olarak yumurta rezerviniz hakkında bilgi alıp beklemenizin bir engel olup olmayacağını daha net öğrenebilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki şu an ne kadar normal olsa bile tüm kadınların yaşla beraber yumurta rezervi azalmaya başlar.

Yumurtlama oluyor

27 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Gebe kalamadım. Doktor tek tüpümün tıkalı olduğunu ama gebe kalabileceğimi anlattı. İğne ve ilaç verdi. Yumurtlama oluyormuş ama gebelik oluşmuyor. Acaba tek tüple hamile kalabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek tüple elbette hamile kalınabilir. Ama diğer tüpün normal olduğundan, içinde yer alan ufak tüycüklerin doğru çalıştığından emin olunmalı. Bu da ancak rahim filmi çekilerek anlaşılır. Dolayısıyla HSG denilen bu film çekilmiş ve doktorunuz sorun olmadığını söylemişse ayrıca 2 yıldır gebe kalamamanızı açıklayacak hiçbir başka sorun da tespit edilememişse o zaman aşılamaya geçilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder