Opr. Dr. Hande Akbaş Doğru tedaviyle şikayetler biter
HABERİ PAYLAŞ

Doğru tedaviyle şikayetler biter

Vajinal enfeksiyonlar genellikle cinsel ilişkiyle bulaşsa da tuvalet, iyi temizlenmemiş havuz, sauna gibi yerlerden de geçebiliyor. Burada önemli olan doğru ilaçlarla hastayı tedavi etmek, gerekirse eşinin de ilaç kullanmasıyla şikayetler bitirmek.

Düşük riskim fazla mı?

3 kere kürtaj oldum ve şimdi hamileyim. Düşük yapma riskim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajların rahminizde olumsuz etkisi olsaydı gebe kalamazdınız. Düşük riskiniz kürtajlarınızdan bağımsız olarak her kadında ne kadarsa sizde de o kadar olacaktır.

Haberin Devamı

4’üncü gün, durum iyi mi?

Tüp bebek tedavisine başladım. İğnenin 4’üncü, adetimin 7’nci günü kontrole gittim. Sağda 6, solda ise 2 tane 6.9 mm yumurta gördüler. Sizce durum nasıl?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebek tedavisi sanattır. Sadece bilgi yetmez, tecrübe de gereklidir. 4 günlük hormon kullanımına rağmen östrojen seviyesi beklenen düzeyin çok altında. Bunun iki açıklaması olabilir, ya size başlanılan doz iyi ayarlanmamış ve yumurtalık cevabınız yetersiz kalmıştır ya da yumurta rezerviniz o kadar azalmış ki artık hormon ilaçlarına cevap veremeyecek kadar zayıftır. Sizi görüp muayene etmeden buna cevap vermek zordur.

Aşırı akıntıdan rahatsızım

39 yaşındayım, aşırı akıntım var. Koku yapıyor, leke bırakıyor. Ayrıca kasıklarımda ağrı var ve yara olduğunu söylediler. Bunun nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlar sıklıkla ilişkiyle bulaşsa da, tuvaletlerden, hijyeni iyi olmayan havuz, sauna gibi yerlerden de bulaşabilir. Kasık ağrısı büyük ihtimalle enfeksiyona bağlıdır. Yara denilen rahim ağzındaki erozyonu da enfeksiyon yapıyor. Enfeksiyonun doğru tedavisiyle tüm şikayetlerinizin gerileyeceğini düşünüyorum.

Neden çatlamıyor?

30 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Bebek için tedavi görüyor, hamile kalamıyorum. Yumurtalar çatlamıyormuş. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tedavi görmenize rağmen yumurtalarınızın çatlamamaması söz konusu değildir. Çocuk sahibi olamamanızın sebebi bu bile olsa tedaviyle o yumurtalar çatlatılır. 2 yıldır istediğiniz halde çocuk sahibi olamadıysanız artık üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

Neden adet görmedi?

14 yaşımda kızım var. Henüz adet görmedi. Uzun boylu ve 50 kilo civarında. Kıllanmadı ve memeleri küçük. Neden hâlâ adet görmedi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızınızın boyuna göre epey zayıf olması bir neden olabilir. Ama diğer ergenlik bulguları da başlamadığı için lütfen endokrinoloji uzmanına başvurarak hormonal sorun var mı araştırtın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder