Doğru tedaviyle sorun kalmaz

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Vajinal enfeksiyon genellikle ilişkiyle bulaşsa da tuvalet, iyi temizlenmemiş havuz ve saunadan da geçebiliyor. Önemli olan doğru ilaçla hastayı iyileştirmek. Gerekirse eşini tedavi edip şikayetleri sona erdirmek. 

İlaç çarpıntı yaptı

Batında asit birikmesiyle doktora gittim. Ca12-5 3000 çıktı. Ameliyat yapıldı, yumurtalık kanseri teşhisi konuldu. Kemoterapi gördüm. Doktor, tamoxifen verdi. Tamoxifen çarpıntı yapınca bıraktım.

Kontrolde değerler yükseti. Doktor “Tamoxsifen kullandınız mı?” diye sordu, bıraktığımı söyledim. “2 ay daha kullan, sayı artarsa kemoterapiye başlarıız” dedi. İlaç hastalığın tekrarlamasını önler mi? Farklı doktorlardan görüş alsak mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tamoxifen meme kanseri nükslerinin önlenmesinde medikal onkolog meslektaşlarımın sık kullandığı bir ilaç. Keşke çarpıntı yaptı diye doktorunuza danışıp muadili olabilecek başka ilaç kullansaydınız. Ca12-5 i biz genellikle kemoterapiye cevap ve nüksleri anlamak amacıyla isteriz.

Sizde yükselmeye başlamış olması önemli bir bulgu. Lütfen doktorunuzun önerisini bire bir uygulayın. Farklı görüş almanızda sakınca olmaz. Ama o meslektaşım da benzer şeyler söyleyecektir. Çünkü yaklaşımda ben herhangi bir hata görmüyorum.

Aşırı akıntıdan rahatsızım

37 yaşındayım, aşırı akıntım var. Koku yapıyor ve leke bırakıyor. Ayrıca kasık ağrım var. Bir de yara olduğunu söylediler. Nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlar sıklıkla ilişkiyle bulaşsa da, tuvaletlerden, hijyeni iyi olmayan havuz, sauna gibi yerlerden de bulaşabilir. Kasık ağrısı büyük ihtimalle enfeksiyona bağlı gibi duruyor. Yara denilen rahim ağzındaki erozyonu da enfeksiyon yapıyor.

Enfeksiyonun doğru ve gerekirse partnerinizle beraber tedavisiyle tüm şikayetlerinizin gerileyeceğini düşünüyorum.

Tüp bebek denesek?

İki kere tüp bebek denedik, eşimde varikosel çıktı, ağrısı yok. Sperm sayılarını size yazıyorum. Yeniden tüp bebek denemeyi istiyoruz. Acaba sperm kalitesini arttırması bakımından eşim önce varikosel ameliyatı olmalı mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz sayıda spermler arasında mutlaka sizin yumurtalarınıza yetecek miktarda hareketli ve düzgün görünümde sperm bulunabileceği düşüncesindeyim. Bunun için ameliyat olmak yarardan çok zarar getirebilir. Keza yüzbinlere çıkmış sayı tekrar çok düşebilir.

Size önerim bu konuda deneyimli doktora başvurarak tüp bebekte neden gebe kalamadığınızın araştırılması yaptırmanız. Sadece sorun sperm kaynaklı olmayabilir. Tüm bunlardan sonra ikinci denemeyi farklı fakat deneyimli bir merkezde yaptırın.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder